HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

BRKIĆ ISPITAN “Smiješno je mene sumnjičiti za probijanje mjera”

Milijan Brkić jutros je stigao u DORH kako bi ponovno dao izjavu, nakon što je izbila afera u kojoj ga se optužuje da je odavao informacije u istrazi lanca prostitucije. Državno odvjetništvo počelo je rekonstrukciju nestalog spisa.

Brkića se povezuje s otkrivanjem policijskih mjera, zbog čega je navodno i ranije ispitan u tom slučaju, ali je njegov iskaz kao i državnoodvjetnički spis u tom slučaju nestao.

Brkić je novinarima ispred DORH-a rekao kako ‘vidi da informacije i dalje cure’ kad znaju da dolazi. “Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv DORH-a. Čuli smo se, došao sam dati ponovno svoju izjavu koju sam dao 2011. Općinskom državnom odvjetništvu”, rekao je.

Na pitanje može li pojasniti tko je bio na saslušanju 2011. godine, rekao je da ne može. “Morate razumjeti moju tadašnju poziciju, ja sam obnašao poslove zamjenika ravnatelja policije, neke detalje ne smijem iznositi. Dao sam izjavu na okolnosti navodnog curenja i probijanja mjera Općinskom državnom odvjetništvu”, istaknuo je.

Upitan je li on krtica koja je tada bila u sustavu, odgovara: “Smiješno”, prenosi N1.

Brkić je nakon razgovora u DORH-u rekao da je ‘smiješno ako ne i žalosno’, da se on koji je 2011. bio zamjenik ravnatelja policije te koordinirao cijelu akciju, sada sumnjiči da je probio mjere i kompromitirao akciju.

“Zvali su me u svojstvu svjedoka da dam izjavu kao što sam je dao i 2011.”, rekao je Brkić. Dodao je kako je ‘priča već nekoliko puta reciklirana’.

Na pitanje je li se čuo s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, odgovara: “S premijerom razgovaram svakodnevno. Na jedan način to je teret stranci, a pitanje je u kojoj je mjeri usmjereno protiv mene, a u kojoj je mjeri usmjereno protiv HDZ-a”, zaključio je Brkić.

Neslužbeno se doznaje da će u Državnom odvjetništvu biti ispitano desetak osoba koje su imali veze s nestalim spisom.

Jelenić je u petak rekao da nestanak spisi u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.

U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem od ljudi izvan njihova sustava žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije.

Očekuju se i razgovori s visoko rangiranim policajcima koji su u vrijeme curenja podataka bili na odgvornim dužnostima ili pisali izvješća o probijanju tajnih policijskih mjera.

Prema pisanju medija u ranijoj istrazi dvoje svjedoka s pucanjem mjera povezali su Brkića, ali to nisu ponovili pred istražnim sucem.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional