Mileva Marić, žena u sjeni najgenijalnijeg uma 20. stoljeća, i sama je bila talentirana matematičarka i fizičarka

Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Ova bi se izreka mogla najbolje preslikati na prvu suprugu Alberta Einsteina, koja je i sama bila talentirana matematičarka i fizičarka iako nije nikad objavila niti jedan znanstveni rad. Brak između Mileve Marić i Alberta imao je mnoge uspone i padove, jer je fizičar bio sklon izvanbračnim aferama. Na njihov brak će se negativno odraziti i Albertovo druženje s rođakinjom Elsom, kao i odluka da će se obitelj preseliti u Njemačku, iako to Mileva nije željela.

Slavni Nobelovac je napravio popis dužnosti svojoj supruzi s kojom su trebali sačuvati brak koji je počeo propadati. Mileva je navodno trebala održavati odjeću i rublje urednima, davati suprugu tri obroka dnevno, čistiti njegovu spavaću i radnu sobu. Ona zauzvrat nije smjela očekivati nikakvu intimnost od njega, kao niti razgovor ili druženje osim ako se nisu nalazili u nekom društvu.

Iako je prvotno pristala na nemoguće uvjete zbog dobrobiti djece, nekoliko mjeseci kasnije nije više mogla trpjeti takav odnos, spakirala je kofere i sa sinovima se vratila u Zűrich. Odvojeno su živjeli pet godina, a na Valentinovo 1919. godine njihov je razvod stupio na snagu. Neposredno nakon toga, Albert je oženio svoju rođakinju Elsu. Fizičar je obećao financijski uzdržavati sinove koji su živjeli s majkom te joj slao polovicu svoje plaće, a prenio joj je i većinu novca koji je dobio 1921. zajedno s Nobelovom nagradom za fiziku.

U 1930-im se njihovom sinu Eduardu Einsteinu je dijagnosticirana shizofrenija o kojem je Mileva brinula sve do svoje smrti 4. kolovoza 1948. godine.

Komentiraj