MILETIĆ ‘Očekujem da se država jasnije odredi prema brodogradnji’

HINA/ Miljenko KLEPAC/

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je u ponedjeljak kako od države očekuje da se jasnije odredi prema brodogradnji kao o strateškoj važnost jer ona samo tako može uspjeti.

“Pitanje brodogradnje u Hrvatskoj, ali i pitanje brodogradnje u Europi i svijetu bez jasnog stava države prema njemu i jasnog određenja u smislu strateškog značenja za gospodarstvo jedne zemlje ne može uspjeti”, rekao je Miletić u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez”.

“Nema uspješne brodogradnje u svijetu bez jasnog stava države prema toj brodogradnji, da li je to Europa, Kina, Koreja ili Japan. Stoga očekujem da se ministar malo jasnije odredi prema tom segmentu”, istaknuo je.

U vezi sa strateškim partnerom za Uljanik grupu, Miletić je rekao da on mora imati znanja o toj djelatnosti i financijski kapacitet kako bi se ta tvrtka uspješno oporavila.

Pritom je dodao da daje punu potporu novoj Upravi, za koju smatra da može napraviti “potreban iskorak” kako bi “stvari krenule na bolje”.

“Plan restrukturiranja u vezi je s budućim strateškim partnerom jer on predviđa kompenzacijske mjere koje bi trebala podnijeti država i dotok svježeg novca i kapitala koje bi trebao osigurati strateški partner”, istaknuo je Miletić, koji nije odbio ni mogućnost razdvajanje Uljanika i “3. maja”.

O lokaciji na kojoj je brodogradilište Uljanik rekao je kako bi IDS bio najsretniji da to ostane područje brodogradnje i zadrži industrija i proizvodnja jer se ne mogu sve karte staviti samo na turizam.

“No, ako dioničari Uljanika skroje zahtjev prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi za određenim promjenama, pitanje je koji će gradski vijećnik to odbiti za spas Uljanika i u cilju zadržavanja brodograđevne djelatnosti”, rekao je te dodao: “Mi prostorne planove mijenjati na štetu brodogradnje i radnika nećemo.”

Odbio je kritike da je IDS odgovoran za stanje u Uljaniku te je ustvrdio kako IDS nije mogao utjecati na Upravu, izbor Nadzornog odbora ni na njihove poslovne odluke.

IDS neće poduprijeti proračun za 2019.

Miletić je rekao kako IDS neće poduprijeti predloženi državni proračun za 2019. jer smatra da je preslik onog za 2018. “Nema nikakve promjene koje bi mogle osigurati reforme i promijeniti diskurs zemlje. IDS je jedna od rijetkih stranka za koju se može staviti epitet dosljednosti i vjerodostojnosti. Mi s desnim strankama ne koaliramo, a izglasavanje proračuna je politički trenutak gdje se jasno vidi tko podržava Vladu a tko ne podržava”, istaknuo je.

Predsjednik IDS-a vjeruje kako proračun za 2019. neće poduprijeti ni GLAS ni HSS, za koje je rekao da su uz IDS jednina prava oporba HDZ-u.

U vezi s primanjem HSS-a u Amsterdamsku koaliciju rekao je da će to ovisiti o odlukama stranačkih tijela. “HSS okreće smjer stranke prema našem centru i određenim liberalnim pogledima. Možda tradicijski gledano HSS je jedno, ali ono kako Beljak vodi stranku i kako radi i nastupa u Saboru i u odnosu na vrijednosti za koje se zalaže, mislim da je to jedan prirodan savez”, ocijenio je Miletić.

Istaknuo je da će Amsterdamska koalicija za izbore za Europski parlament ponuditi najbolje moguće kandidate, a o pozivu HNS-a da zajedno nastupaju na europskim izborima rekao je da je IDS-u teško surađivati sa strankom koja podupire HDZ-ovu Vladu. Za predsjedničke izbore najavio je također kandidata Amsterdamske koalicije.

O jačanju Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Miletić je rekao kako Bandiću treba čestitati jer je vrlo spretan. “Očito je vrlo spretan u toj trgovini, a što će biti s takvim zastupnicima, u konačnici i s njegovom strankom, to će reći građani na idućim izborima”, dodao je.
U vezi s pitanjem besplatnih udžbenika koje je izazvalo prijepor unutar vladajuće koalicije predložio je kao najbolje rješenje da se u cijeloj zemlji za učenike osiguraju besplatni udžbenici, ali prema imovinskom cenzusu.

O Zakonu o udomiteljstvu rekao je da bi udomljavanje trebalo omogućiti neovisno o spolnoj orijentaciji. Pritom je ocijenio da pitanje definicije obitelji neće ugroziti vladajuću koaliciju jer “politički istrgovan dio gledat će očuvati Vladu do kraja”.

Za Ivicu Todorića, koji je najavio ulazak u politiku, rekao je kako ne vidi što bi on radio na izborima i koji bi to birači zaokružili njegovu stranku, te da je o tome “bespredmetno pričati”.

Komentiraj