HINA/ Dario GRZELJ/

MILETIĆ “IDS u Sabor šalje zakon: Zatvor za ‘ZDS'”

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić u nedjelju je u emisiji ‘Točka na tjedan’ N1 televizije komentirao aktualne političke događaje u Hrvatskoj.

“Često odluke ovise o političkoj situaciji u nekoj zemlji, a Slovenija je u predizbornom vremenu i sigurno to otežava taj proces. No, s druge strane, ne vidim alternative dijalogu. Vjerujem da dobar dio ljudi nije očekivao ovakvu presudu kada govorimo o zahtjevima Slovenije i zahtjevima Hrvatske. No, s druge strane, moramo si postaviti pitanje kakva bi ta odluka bila da se nije uočio jedan kompromitirajući pokušaj slovenske strane da utječe na suce, da li bi presuda bila u ovom obliku. No, danas imamo vjerojatno najveći spor granice na moru, pitanje rješavanja potreba ribara s obje strane i mislim da će se tu u principu voditi najveći razgovori”, rekao je o razgovorima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Mirom Cerarom, za što je Plenković dobio potporu i IDS-a.

“Ako gledamo samo Savudrijsku valu tada ćemo primijetiti da je omjer nepravedan, međutim, sva druga rješenja koja se tiču kopna i koja se tiču spoja Hrvatske s vanjskim granicama mora, mislim da to niti naša strana nije očekivala na taj način”, dodao je Miletić napominjući kak se definitivno radi o bilateralnom problemu Hrvatske i Slovenije.

Na pitanje kakav je odnos s Plenkovićem, Miletić odgovara: “IDS je u opoziciji, nama desne stranke za koaliciju nisu prihvatljive. To je naš vrlo jasan stav. Ja volim istaknuti da je IDS danas jedan od vrlo rijetkih stranaka koja se drži svoje dosljednosti i vjerodostojnosti. Prihvatljiv nam je lijevo-liberalni spektar stranaka s kojima možemo koalirati, s desnicom nismo koalirali i nećemo”.

Napominje kako je odnos IDS-a i SDP-a korektan, koliko može biti. O Mostu kaže da je ‘desni dio populističkih stranaka’ te da je za IDS Most kao politička opcija aprsoluno neprihvatljiva. Dogovor Vlade s HOS-ovcima Miletić ocjenjuje kao jako lošu i štetnu za Hrvatsku. “Mislim da to Hrvatskoj šteti, tu fali odlučnosti, prije svega Vlade da raskrsti s time, da se ne pokušava ublažiti nešto što je bilo loše, da se ne može izjednačavati antifašizam i ustaški pokret. Držim da to jako šteti Hrvatskoj i vrijeđa naše građane”, kaže Miletić.

Odluku o preseljenju HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku Miletić ocjenjuje još gorim potezom. “To je jednostavno trebalo maknuti i jasno definirati da to nije dozvoljeno. Stoga će IDS upravo u proceduru uputiti takav zakon koji će jednom zauvjek definirati koje stvari u ovoj zemlji ne možemo tolerirati. Ne da ćemo ih zabraniti – nego one koji se s time pokušavaju igrati – njih naprosto treba kazniti”, najavio je. Napomenuo je kako sve razvijene demokratske zemlje ljude koji rabe takve pozdrave i ističlu znakovlje kažnjavaju zatvorom.

Komentiraj