Miletić: IDS nije odbio SDP, inzistiramo na programskoj koaliciji

Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik IDS-a Boris Miletić opovrgnuo je u utorak pisanje nekih medija da je njegova stranka odbila SDP oko koalicije za predstojeće parlamentarne izbore, ponovivši da IDS inzistira na programskoj koaliciji koja jamči realizaciju za Istru i njezine građane važnih projekata.

“Ništa se nije promjenilo od nedjelje i od našeg susreta u Barbanu. Građanima Istre je važno da se realiziraju i provode projekti, a ne mjesta na listi. Mi inzistiramo na programskoj koaliciji”, izjavio je Miletić za Hinu.

 

  • Napomenuo je kako nema ovlasti, bez odobrenja tijela stranke, odlučiti o načinu izlaska stranke na izbore te ponovio kako će se Savjet IDS-a održati sredinom rujna i odlučiti o izlasku na izbore.

 

Neki mediji u utorak su objavili kako je vodstvo IDS-a odlučilo da će odbiti SDP, barem dok se ne sastane Savjet kao središnje tijelo stranke, što znači da će SDP, HNS, HSU, Laburisti i A-HSS svoju koaliciju potpisivati bez IDS-a.

Pisanom izjavom za medije oglasio se i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza. Također ističe kako činjenica da za nedavnog posjeta Barbanu predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića nije bilo nikakvih razgovora o programu koalicije govori da se ništa nije promijenilo u odnosima između IDS-a i SDP-a, pa tako niti oko dinamike donošenja odluka vezanih uz izlazak IDS-a na izbore.

Ponovio je stav stranke da u koalicije može ulaziti isključivo na programskoj osnovi i kad dobije jasne odgovore o decentralizaciji. “SDP je taj koji mora jasno kazati što smatra da treba ostati na državnoj razini upravljanja, što smatra da treba prepustiti na razinu županija, gradova i općina, te kojom dinamikom i kojim provedbenim mjerama se hoće provoditi decentralizacija”, poručio je Sponza.

“SDP do sada nije pokazao spremnost da sjednemo oko ove suštinske teme, a IDS do danas nije dobio niti jedan službeni poziv na razgovor vezano uz program te koalicije. Sva komunikacija sa SDP-ove strane se svodi na izjave u medijima bez ijednog konkretnog programskog rješenja”, istaknuo je Sponza. Dodao je kako je IDS sa svoje strane osnovao tim kako bi maksimalno konkretizirao razgovore, do kojih još uvijek nije došlo.

Ocijenio je da pritisak SDP-a da se pošto-poto potpisuje koalicija bez ikakvog programa nije dobar, te da IDS iz odgovornosti prema građanima na to ne može pristati.

“Što se tiče nastavka izgradnje Istarskog ipsilona uvijek smo spremni na razgovor, jer je to projekt kojeg smo građanima u ovom mandatu zajednički obećali. Zato i jesmo ostali zatečeni izjavama da se projekt neće realizirati”, ustvrdio je Sponza.

Ponovio je kako je IDS za nedvosmislen i otvoren razgovor koji podrazumijeva precizne odgovore na temu decentralizacije, zaštite nacionalnih interesa poput voda i šuma, stvaranja stabilnih i održivih uvjeta poslovanja i konkretnih projekata.

Komentiraj