Dusko Marusic/PIXSELL

Miletić i Flego pozvali Vladu da već sutra odluči o Uljaniku

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego pozvali su u utorak navečer u zajedničkom priopćenju za javnost  Vladu i njihove koalicijske partnere da prekinu agoniju radnika Uljanika i već sutra donesu konačnu odluku o restrukturiranju.

“S obzirom na važnost Uljanika, kako za Pulu i Istru tako i za cijelu hrvatsku proizvodnu industriju, Grad Pula očekuje od Vlade da prije svega, počne raspolagati s točnim brojkama te da uzme u obzir potencijale Uljanika. Time se, vjerujemo, samo nameće odgovor na pitanje mora li Uljanik dobiti šansu da se vrati onome što najbolje zna – proizvodnji i izvozu” – navodi se u priopćenju.

Ističe se kako se “u hrvatskoj modernoj političkoj povijesti ne pamti da je ijedna Vlada pristupila rješavanju određenog problema s takvim podijeljenim stavovima unutar same Vlade”.

Naime, smatraju Miletić i Flego, nepojmljivo je da svaki ministar ima svoju računicu i brojke, a posebice i da pola Vlade navija za restrukturiranje, dok bi druga polovica gurnula Uljanik grupu u stečaj.

“U cijeloj toj konfuziji, stječe se dojam da članovi Vlade koji će odlučivati o sudbini hrvatske brodogradnje zaboravljaju da iza svih pozitivnih pokazatelja Uljanika stoji mukotrpni i težak rad Uljanikovaca. Posebice nas brine količina nebrige i neodgovornosti države prema svojoj imovini, ujedno imovini svih građana” – ocijenili  su Miletić i Flego.

Osvrnuvši se na brojke, oni smatraju kako je neosporno da je država uložila 31 milijardu kuna u hrvatsku brodogradnju, međutim,  a kako tvrde, nerado se ističe da je Brodosplitu usmjerila 37 posto tog iznosa, 30 posto 3. maju, gotovo 15 posto Brodotrogiru, a Uljaniku tek 10 posto od tog iznosa.

“Od svih hrvatskih brodogradilišta, ali apsolutno svih, jedino Uljanik nije dobio šansu proći proces restrukturiranja. O tome koliko je pravedan i jednak bio tretman države prema pulskom brodogradilištu najbolje ilustrira podatak da Uljanik čini 60 posto ukupnog izvoza svih hrvatskih brodogradilišta. Naime, Uljanik je u posljednjih 20 godina stvorio vrijednost brodova u visini od preko 50 milijardi kuna” – poručili su u priopćenju pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego.

Komentiraj