Milatić: “Strateške robne zalihe lani popunjene sa 48 posto, na današnji su dan popunjene sa 84 posto”

Strateške robne zalihe na današnji su dan popunjene 84 posto, količina roba u njima značajno se povećala u odnosu na ranije, rekao je u utorak državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na saborskom Odboru za gospodarstvo.

Milatić je, naime, podnio Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za prošlu godinu, na koje članovi Odbora nisu imali primjedbi.

„Količinski su strateške robne zalihe lani bile popunjene sa 48 posto, na današnji su dan popunjene sa 84 posto, vidljivo je da se količina u zalihama značajno povećala“, naglasio je.

Naveo je kako je Ravnateljstvo za robne zalihe lani ostvarilo 306 milijuna kuna prihoda te 322 milijuna rashoda, odnosno manjak prihoda od 15, 9 milijuna.

Taj je manjak pokriven viškom iz prethodnih godina, pa je Ravnateljstvo godinu završilo s viškom prihoda od 53 milijuna koji služi za daljnje potrebe.

Ukupna vrijednost robnih zaliha na dan 31. prosinca 2021. bila je 653 milijuna kuna, što je oko šest posto više u odnosu na 2020.

Savjet za robne zalihe mora se osnovati

Podršku Odbora dobio je konačan prijedlog novog Zakona o strateškim robnim zalihama koje se stvaraju u svrhu osiguranja osnovne opskrbe stanovništva u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, u slučaju velikih prirodnih nepogoda i tehničko-tehnoloških i ekoloških katastrofa.

Čine ih poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi te lijekovi, cjepiva, protuotrovi, medicinski proizvodi, medicinski materijal i zaštitna oprema koji su nužni za život ljudi. Popis robe koja čini robne zalihe određuje se Bilancom strateških robnih zaliha.

Vlada je do sada imala obvezu revidirati Bilancu jednom u tri godine, u novom zakonu uređeno je da će to biti svake godine.

Vlada je uvažila prijedloge saborskih zastupnika, pa u novom zakonu stoji formulacija da se Savjet za robne zalihe mora, a ne da se može osnovati.

S dvije na pet godina, produženo je razdoblje u kojem se poslovi skladištenja zaliha ne mogu povjeriti tvrtkama i pojedincima kojima je izrečena zaštitna odnosno sigurnosna mjera zabrane obavljanja određenih dužnosti ili djelatnosti, rekao je Milatić.

Anku Mrak Taritaš (Glas) zanimalo je zašto Vlada nije prihvatila prijedlog da Savjet za robne zalihe umjesto tri člana iz reda zastupnika ima pet, tri iz većine i dva iz opozicije.

I do sada su u Savjetu uvijek bila tri zastupnika i još dva člana i nije bilo problema, odgovorio je Milatić.

Komentiraj