HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Milas Klarić poziva djecu da se prijave za njezine nove savjetnike

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u povodu raspisivanja natječaja za nove članove njezine Mreže mladih savjetnika – MMS-a pozvala je u ponedjeljak djecu u dobi od 12 do 16 godina iz cijele Hrvatske da se do 1. rujna prijave za njezine nove savjetnike.

Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, skraćeno nazvanu MMS, čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina koji savjetuju pravobraniteljicu i pomažu joj u radu upozoravajući na probleme i potrebe svojih vršnjaka i šireći u svojem okruženju informacije o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice u njihovoj zaštiti.

Svoju savjetničku funkciju ostvaruju putem elektroničkoga foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, gdje razmjenjuju mišljenja o važnim temama za život djece i mladih. Tako pomažu u formuliranju stajališta i preporuka koje pravobraniteljica javno iznosi kad nastupa kao zagovornica i glasnogovornica djece, što je njezina osobito važna zadaća.

Mreža je osnovana 2010. godine i sadašnji mladi savjetnici predstavljaju treću generaciju MMS-a. Njihov mandat traje je tri godine i istječe ove jeseni, a na kraju mandata njihova je zadaća izabrati djecu i mlade koji će biti novi članovi četvrte po redu generacije MMS-a u sljedećem trogodišnjem razdoblju.

“Ove godine imamo još jedne izbore, a oni nisu parlamentarni, predsjednički, parlamentarni ili lokalni, već su lepršavi, vedri i veseli. MMS je mreža mojih stalnih savjetnika, oni su ambasadori dječjih prava te u svojim sredinama, školama i lokalnim zajednicama progovaraju o dječjim pravima, radu pravobranitelja te, iako ne predstavljaju svoju školu i lokalnu zajednicu, već sebe, zapravo su to djeca i mladi koji se bore  na neki način za promociju prava djece i njihove dobrobiti”, rekla je Milas Klarić.

Pozvala je djevojčice i dječake, svu djecu koja iz bilo kojeg interesa žele postati članovi, da se, neovisno o školskom uspjehu, jave na natječaj.

Pravobraniteljica je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja uputila javni poziv svoj djeci koja žele biti njezini savjetnici te zamolbu osnovnim i srednjim školama da im pomognu kako bi se informirali o MMS-u, ispunili obrazac za prijavu i poslali ga na [email protected] ili poštom.

Poziv pravobraniteljice i obrazac mogu preuzeti nawww.dijete.hr ili ga zatražiti u školi. Natječaj ostaje otvoren sve do 1. rujna.

S ciljem poticanja što više djece iz svih krajeva zemlje i s različitim životnim iskustvima da se jave na natječaj, Ured pravobraniteljice je uz potporu UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku pripremio kratki tv-spot za “dječje izbore” u trajanju od 30 sekundi.

Milas Klarić je rekla da je dosad kroz MMS prošlo oko 70 djece, a zajedno s ovim izborima, kroz Mrežu će proći njih oko sto. Izdvojila je tri stvari na koje su je članovi Mreže najviše upozoravali – psihičko nasilje, sustav obrazovanja te TV sadržaj.

Navela je da njen ured godišnje dobije 1500 prijava, od čega je od tri do pet posto prijava od strane djece.

Na upit predstavlja li to što se u intervjuu s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom za Večernji list u pozadini vidi njegovo dijete te to što se predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavio sa sinom na glasovanju – zlorabljenje djece u posebne svrhe, Milas Klarić je rekla da se ne može svako fotografiranje djece ili pojavljivanje s njima u javnosti poimati kao iskorištavanje.

“Volja je roditelja koji djecu eksponira da li će to raditi ili ne, nije svako fotografiranje ili boravak djece na javnom djecu iskorištavanje. Ne možemo a priori reći da li je to iskorištavanje, to ostavljamo roditeljima na izbor što misle da time dobivaju. Ima li u pozadini nekih motiva stjecanja simpatija ili popularnosti, teško je procjenjivati za svaki pojedini slučaj. Mi savjetujemo da bi se trebalo izbjegavati svako iskorištavanje djece posebice kada je riječ o nekim masovnim okupljanjima koji bi mogli biti opasni za djecu”, kazala je.

Članica MMS-a Elena Škrtić, članica sadašnje generacije od rujna prošle godine, istaknula je da je članstvo u Mreži dragocjeno i pozitivno iskustvo te smatra da bi to bilo pozitivno iskustvo za bilo koje drugo dijete koje se želi prijaviti. “Nije teško, nije velika odgovornost, zabavljamo se i održavamo sastanke, a donosi jako puno dobrih i pozitivnih stvari”, poručila je.

Komentiraj