Pravobraniteljica za djecu uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem apelira da Vlada što žurnije uputi u zakonodavnu proceduru novi Prijedlog zakona o Pravobranitelju za djecu kako ne bi bilo dovedeno u pitanje daljnje neometano funkcioniranje te institucije, s obzirom da je Ustavni sud ukinuo taj zakon zbog njegove formalne nesuglasnosti s Ustavom.

Odluku Ustavnog suda Milas Klarić smatra sadržajno ispravnom, pri čemu važnim smatra to što se, kako ističe u ponedjeljak u priopćenju, njome potvrđuje da je Zakon o pravobranitelju za djecu organski zakon te se time ujedno ističe i važnost same institucije Pravobranitelja za djecu.

Odluka, dodaje, ne dovodi u pitanje neovisnost i samostalnost institucije Pravobranitelja za djecu kojom se osigurava dostignuta razina zaštite prava djece. Također, u obrazloženju odluke su i Institucija Pravobranitelja za djecu, a i institucije ostalih posebnih pravobranitelja, stavljene u ravnopravan položaj s institucijom Pučkoga pravobranitelja.

S tim u vezi, pravobraniteljica upozorava na sadašnju neusklađenost Zakona o pravobranitelju za djecu, kao i zakona o drugim posebnim pravobraniteljima, sa zakonom o pučkome pravobranitelju, u dijelu u kojem se reguliraju razlozi za razrješenje posebnih pravobranitelja.

Radi usklađivanja sa Zakonom o pučkom pravobranitelju, predlaže izmjenu propisa na način da neprihvaćanje izvješća posebnih pravobranitelja u Hrvatskome saboru ne bude razlog za razrješenje pravobranitelja i njihovih zamjenika. “To je osobito važno radi očuvanja neovisnosti i samostalnosti institucija svih posebnih pravobranitelja”, poručuje u priopćenju.

Ističući da je za odluku Ustavnog suda od 7. ožujka doznala iz medija, napominje da je o tome izvijestila i predsjednika Hrvatskoga sabora Božu Petrova.

Komentiraj