Milardović Štimac: “Kreće brzo testiranje po zagrebačkim školama, a po potrebi i online nastava”

Brzi testovi danas će se prvi put provesti u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba  Iva Milardović Štimac rekla je da Grad Zagreb želi provesti kratko preliminarno ili pilot-istraživanje o prisutnosti koronavirusa među učenicima i zaposlenicima škola.

“Provest će se testiranje u 15 odabranih škola, osam osnovnih i sedam srednjih, a planirano je da se po školi testira ukupno 180 učenika iz različitih razrednih odjeljenja kako bi se dobila različita dobna struktura, naravno, uz prethodnu pisanu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika”, rekla je Milardović Štimac u razgovoru za HRT.

Dodatnim PCR testom potvrđivat će se samo pozitivni nalazi, a negativni se neće dodatno potvrđivati, ti će učenici nastaviti s nastavom. Rezultati se neće objavljivati na licu mjesta, dodala je Milardović Štimac.

Na pitanje bi li se Zagreb odlučio na online nastavu ako bi se pokazalo da veći broj djece ima pozitivan nalaz odgovorila je da ne isključuju nijednu mogućnost.

“Pokaže li se to kao nužnost, mi ćemo to svakako uvesti”, rekla je.

“Gleda se situacija od škole do škole. Situacija nije svugdje jednaka”, dodala je Milardović Štimac, istaknuvši da vjeruju procjenama ravnatelja koji im se obraćaju i traže suglasnost za prelazak na takozvani model C. Prošli tjedan jedna je srednja škola imala nastavu po tom modelu, Tehnička škola Ruđera Boškovića, a preko vikenda zatraženo je to i za Zdravstveno veleučilište.

Rezultati brzog testiranja odredit će smjer organizacije

“Mi reagiramo promptno, pratimo situaciju u školama, ali kažem, svaka situacija se gleda izdvojeno. Ako rezultati ovog testiranja pokažu da je online nastava na 14 dana ili na nekakav duži period potrebna i u ostatku škola, mi nećemo tu mogućnost isključiti i donijet ćemo takvu odluku ukoliko to zaista bude bilo potrebno”, poručila je.

Naglasila je da nijedna nastava, pa ni online, ne može zamijeniti nastavu uživo.

Navela je i da je u samoizolaciji u petak bilo 9059 djece, što je oko 9 posto.

Komentiraj