Milardović: Ovaj napad je tek početak katastrofe, EU je šuplja kao švicarski sir i ovisi o Turskoj

FaH

Terorističkinapad u glavnom gradu Belgije i srcu Europske unije bio je tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Mladen Pemper, voditelj Službe terorizma u Ravnateljstvu policije, rekao je kako je trenutno stanje opasnosti od terorizma u Hrvatskoj stabilno te da je razina sigurnosti podignuta na treći stupanj radi prevencije.

“Hrvatska policija izmjenjuje informacije s Interpolom i Europolom. Crvenog alarma u Hrvatskoj u posljednje vrijeme nije bilo. Naši građani ne trebaju strahovati”, rekao je Pemper.

Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, smatra kako je ovo bio napad na simbole tj. napad na Europsku uniju.

Europska unija funkcionira kao švicarski sir, tj. puna je rupa, što možemo vidjeti po vremenu koje joj je bilo potrebno za konsolidaciju u pogledu migracijske krize, ocijenio je Milardović koji smatra da je EU kapitulirala pred Velikim Britanijom i njihovim zahtjevom za posebnim statusom pred 20-ak dana što svakako nije nekakav faktor koji povezuje zemlje.

“U odnosu na izbjegličku krizu, gospodar Europske unije trenutno je Turska, što god mislili o tome. Ona drži ključeve i može diktirati”, smatra Milardović.

Gosti problem EU vide i u neuspjeloj integraciji muslimana u brojnim europskim zemljama gdje onda dolazi do getoizacije te društvene skupine, za što je dobar primjer Njemačka.

Milardović smatra da će na kraju najveća žrtva biti Europa koja će platiti zbog svog konceptualnog vrludanja.

Dugoročne posljedice za Europu Milardović naziva katastrofalnima jer će doći, predviđa, do sužavanja sloboda te povećanja kontrole i nadzora nad građanima.

Marinko Ogorec iz Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld smatra da su mnogi ljudi spremni dobrovoljno se odreći nekih ljudskih prava samo da bi bili sigurniji.

Ogorec se boji da je teroristički napad u Bruxellesu samo početak, a s njim se složio i Milardović.

Komentiraj