Milanović i Pahor žele bolje odnose unatoč “problemčićima”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je bio u prvom inozemnom posjetu u svom mandatu. Posjetio je Sloveniju te razgovarao s kolegom Borutom Pahorom. Obojica predsjednika istaknula su redanost izgradnji prijateljstva između dva naroda. Arbitraža i ulazak Hrvatske u Schengen teme su važne za obje države, a Milanović i Pahor vjeruju da ih možemo riješiti kao civilizirane države, prenosi N1.

Pahor je na početku obraćanja rekao da je za njega i Sloveniju veliko zadovoljstvo i čast što je prijašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrala Sloveniju za posljednji posjet inozemstvu, a laska mu i gleda to kao izraz naklonosti i prijateljstva što je novi predsjednik Zoran Milanović odlučio da će njegov prvi posjet biti također Sloveniji.

Istaknuo je da si međusobno vjeruju jer se poznaju 16 godina, te iako postoje razlike između njih zalažu se za gradnju dobrog susjedstva i prijateljstva između dva naroda. Svjestan je, dodao je, da se to neće dogoditi preko noći.

“Slovenija je susjed, funkcionalna liberalna demokracija, ima puno dodirnih točaka s Hrvatskom. To je jedna zdrava isprepletenost i jedan odnos koji je dobar i koji može i treba biti još bolji. On nije dobar tek tako, on je stvarno dobar”, rekao je hrvatski predsjednik Milanović i kazao da nije slučajno došao u Sloveniju.

“Razgovarali smo o svim pitanjima koja su otvorena i koja nas dovode u nekakvu blagu tenziju koja s razlozima ili bez njih traje već 30 godina. Iz nekih od tih problemčića nećemo izaći preko noći, važno je da ih tretiramo kao civilizirane države”, rekao je i dodao da uz to paralelno život ide dalje.

Na pitanje novinara oko zelenog svjetla Slovenije za Schengen Borut Pahor kaže kako misli da je u interesu Slovenije da se Schengen proširi na Hrvatsku i “naravno tu su sebični razlozi jer bi željeli da susjedne države preuzmu veliki teret koji je sada na našim ramenima. Znam da to mnogo znači za Hrvatsku. U Sloveniji nas najviše zanima je li Hrvatska sposobna štititi vanjsku granicu tako da Sloveniji ne bude potrebna ni žica ni druge mjere nego će se moći pouzdati u službena hrvatska tijela koja će štititi svoju granicu koja je ujedno i vanjska granica EU”, rekao je i dodao da će granični problem ipak opterećivati odluku o Schengenu.

Milanović pak ističe da Hrvatska sve što radi čuvajući svoju granicu s manje ili više uspjeha, ovisno o kutu gledanja, čini zbog ulaska u Schengen. Misli da najviše koristi od toga može imati Slovenija. Razumije da Slovenija ne može u potpunosti zanemariti pitanje arbitraže u Piranu. “To traje predugo. Ima emotivnog i racionalnog elementa, ali imate cijeli niz otvorenih pitanja oko granica i među drugim zemljama članicama EU-a, s time se živi.”

Na pitanje jesu li pretjerane mjere na granici oko koronavirusa Milanović kaže da je primijetio kolone na autocesti, ali da ne može dati odgovor na pitanje. Vjeruje da hrvatska vlada zna zašto to radi. Smatra da trebamo biti oprezni, ali bez panike. Pahor je pak rekao da i ova situacija pokazuje da nam je potrebna suradnja jer je u pitanju zdravlje naših ljudi.

Komentiraj