Milanovićeva struja se budi i želi svog kandidata za gradonačelnika Splita

Uspjeh na izborima Milanoviću odani SDP-ovci iskoristit će kao adut u borbi za prevlast u splitskoj organizaciji koju vodi Bernardiću blizak Goran Kotur, a vrhunac te borbe trebao bi se dogoditi uoči lokalnih izbora, na kojima svaka strana želi imati svog kandidata za gradonačelnika

Pobjeda Zorana Milanovića na izborima za predsjednika Hrvatske označila je novi početak bitke za prevlast u splitskoj organizaciji Socijaldemokratske stranke (SDP), u kojoj već godinama vladaju trzavice i koja je u manje od četiri godine doživjela čak dva raspuštanja – jedno od Milanovića i jedno od Davora Bernardića. Kako je Nacional doznao, dvije struje ponovno planiraju nastup na unutarstranačkim izborima i za razliku od stanja na nacionalnoj razini SDP-a, u Splitu će biti znatno manje obzira i skrupula. Bernardiću blisko vodstvo predvođeno predsjednikom splitske organizacije Goranom Koturom sklonije je kompromisu, odnosno receptu po kojemu se principom uključivosti u političkom radu aktiviraju i na izborne liste postavljaju svi važniji akteri s dobrim rejtingom u javnosti, neovisno o pripadnosti strujama i klanovima. S druge strane, dio članova splitskog SDP-a koji su u proteklom razdoblju gurnuti na margine, ima plan koji seže nešto dalje, do lokalnih izbora u svibnju iduće godine: žele nametnuti svog kandidata za gradonačelnika Splita i vjeruju da bi, po Milanovićevu receptu, on mogao uspjeti. U kuloarima se zasad spominju bivši ministar Ranko Ostojić i bivši državni tajnik Darko Parić, dok je aktualno vodstvo sklonije pedijatru i današnjem gradskom vijećniku Jošku Markiću.

„Cijeli proces još uvijek je u fazi nastajanja, no evidentan je smjer u kojem će ići: ponovno prema obračunu ‘milanovićevaca’ i ‘bernardićevaca’. Prvi su izrazito nezadovoljni činjenicom da su marginalizirani, no pobrinuli su se zauzeti pričuvne pozicije u različitim stranačkim savjetima i čekaju svoju priliku – a pobjeda na predsjedničkim izborima dodatno ih je motivirala“, kazao je za Nacional sugovornik izvrsno upućen u funkcioniranje splitskog SDP-a. On predviđa da će se sukobi nastojati držati ispod radara do parlamentarnih izbora, koji se u propisanom roku trebaju održati najkasnije ove jeseni, te da će nakon toga uslijediti obračun kroz odlučivanju o imenu kandidata za budućeg gradonačelnika Splita. Moguće, u tom trenutku eventualno bi se isprovocirali i izbori za vodstvo ogranka stranke.

U splitskom SDP-u obje struje procjenjuju da je današnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) politički znatno oslabljen mršavim rezultatima i kompromitirajućom koalicijom sa Željkom Kerumom, kao i padom rejtinga njegove stranke na nacionalnoj razini, pa smatraju da tek treba popuniti nastalu rupu i pokušati se postaviti kao jedina logična alternativa. U politički hirovitom gradu, u kojemu nijedan gradonačelnik nije osvojio drugi mandat – a od uvođenja neposrednih izbora nije čak ni ušao u njihov drugi krug – zapravo je realno da će doći do promjene vlasti i pitanje je tko se u međuvremenu može isprofilirati kao relevantan faktor. SDP sasvim sigurno može, premda splitski ogranak bilježi višegodišnja trvenja, nesuglasice i otvorene svađe.

Izvor problema seže još u doba kada je Zoran Milanović nakon smrti Ivice Račana izabran za predsjednika stranke, kada su se viđeniji splitski SDP-ovci počeli predstavljati kao „stara garda“ i čuvari lijeve tradicije te bili u kontinuiranom sukobu s garniturom na Iblerovu trgu. Milanović im je kao kandidata za gradonačelnika na izborima 2009. godine nametnuo Ranka Ostojića, kojeg su oni bojkotirali i opstruirali, potiho radeći u korist Željka Keruma. Potom je – uz optužbe o nepravilnostima – Ostojić izgubio i izbore za predsjednika ogranka stranke, a onda su i SDP-ovci s Bačvica za izbore 2013. kandidirali Ivu Baldasara bez dogovora s vrhom stranke. Milanović je pobjesnio i zahtijevao odgovornost, no Baldasarov uspjeh ga je zatekao pa je pobjedu iskoristio kao argument za uspješnost kompletnog SDP-a.

Milanoviću bliski splitski SDP-ovci nezadovoljni su činjenicom da su marginalizirani, no pobrinuli su se zauzeti pričuvne pozicije u različitim stranačkim savjetima i čekaju svoju priliku

Potom slijedi godina dana loše ili nikakve suradnje te Baldasarovih ideoloških vrludanja zbog kojih dolazi u potpunu nemilost vrha stranke i vlade. Zoran Milanović više se nije pojavljivao u Splitu, a zaobilazili su ga i njegovi ministri. Kad su izgubili parlamentarne izbore i kada je splitski gradonačelnik javno zatražio Milanovićevu odgovornost, ovaj je teatralno i simbolično na blagdan Svetog Dujma raspustio vodstvo, ali i kompletnu stranačku organizaciju – što je značilo da je svih osamstotinjak članova formalno moralo ponovno zatražiti učlanjenje u SDP. Za to su glasali i splitski članovi poput Ranka Ostojića i Branka Grčića. Stranački seniori i „stara garda“ potez su proglasili diktatorskim, dok je Baldasar stanje opisao vrlo slikovito. „To što je napravio Zoran Milanović bio je klasični srednjovjekovni kraljevski dvor s dvorskim ludama, kmetovima i vazalima. Uveden je verbalni delikt jer sam ja kažnjen što sam ga pozvao na odgovornost zbog gubitka dobivenih izbora“, rekao je nešto kasnije, no u SDP se više nije vratio. Vođenje stranke preuzeo je Darko Parić i njegov zadatak bio je osigurati da SDP preživi lokalne izbore, što se dogodilo jer su – doduše, jedva – osigurali troje od 35 vijećnika u Gradskom vijeću, mahom kadrove naslijeđene iz Baldasarova doba. No kada je izabran za predsjednika stranke, splitski ogranak je 2017. godine raspustio i Davor Bernardić, ali ovoga puta radilo se samo o njemu nesklonom vodstvu. „Pokušao sam iskreno spasiti što se spasiti da, ujediniti SDP u Splitu i ljude u SDP-u i okrenuti stvar u pozitivnom i konstruktivnom smjeru. Međutim, neke struje i frakcije jednostavno su bile prejake da bi se moglo boriti protiv njih i mislim da je danas sve puno jasnije, zašto se događalo sve što je bilo“, osvrnuo se tada Darko Parić. On je danas jedan od marginaliziranih SDP-ovaca, ali se očekuje da će se, ako ga Milanović ne povuče na neku savjetničku funkciju, značajnije aktivirati u stranačkom životu. Tu su još i bivši vijećnici Gojko Čepo i Milan Blaževski, zatim Stiven Vladislavić, ali i stranački kapitalci poput Ostojića ili Branka Grčića. Očekuje se da bi se svi mogli uključiti u nekom od oblika pokušaja ponovnog osvajanja vlasti u splitskom SDP-u.

Današnji predsjednik ogranka Goran Kotur, s druge strane, u svoju korist nastoji iskoristiti odličan rezultat na europskim i u dvama krugovima predsjedničkih izbora, kada je na području Splita upravo ta stranka bila relativni pobjednik. „Treće izbore SDP pobjeđuje u Splitu, a zvali su nas na samom početku ovog mandata ‘političke lešine s Bačvica’. Vratili smo se i to nas obvezuje“, kazao je Kotur prošloga tjedna.

Komentiraj