Milanovića iznenadio Plenkovićev komentar: “Ne znam o čemu priča i odakle mu to. Nadam se da mu je dobro”

Predsjednik Zoran Milanović  iz Rima je, gdje sudjeluje na 16. sastanku predsjednika država “Skupine Arraiolos” komentirao je aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj, a kazao je i o čemu se razgovaralo na sastanku u Rimu.

“Razgovaralo se o multilateralizmu, Europi nakon covida. Ustvari svatko je govorio o onome što je htio reći. Razlike postoje, ali ipak je uvijek tu neki zajednički naziv. Države se razlikuju”, kazao je predsjednik Milanović.

Na pitanje što je konkretno on, kao predsjednik Hrvatske, rekao na tom sastanku, Milanović je odgovorio: “Mislim da tijela Europske unije trebaju biti malo fleksibilnija u tome kad lijepe naljepnice raznim državama. Ja sam rekao da moje vrijednosti nisu nužno svačije vrijednosti u Europi. Nije zdravo da jedna vrsta, u ovom slučaju baš jako liberalno lijeva, bude ta koja je dominantna”.

Novinari su predsjednika upitali o današnjoj izjavi premijera koji je rekao kako je gospođa Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda.

Milanović je odgovorio kako nema pojma o čemu premijer govori.

“Nemam pojma o čemu govorite. Čiji kandidat je bila? Tko je ta osoba? Čiji kandidat je bila? Ja sam prema Ustavu, i to će tako ostati dok sam ja predsjednik, ne zato jer to mene raduje nego jer tako piše, ja sam taj koji predlaže, a ne Plenković. Plenković može odbiti, predložio sam suca Dobronića, neka se o tome očituje, a ove pričice pitajte njega. Dakle nemam pojma o čemu čovjek govori”, kazao je Milanović.

“Nemam pojma o čemu pričate. Mislim da je to dosta jaka izjava i komentar na jednog predsjednika vlade. Ja s njime o tome nisam razgovarao. Ne znam o čemu čovjek priča. Nadam se da mu je dobro. I zašto to priča, odakle mu to?! Nemam pojma o čemu on govori, ja s njim o tome nisam razgovarao. A skime sam sve razgovarao, to je sasvim deseta priča”, zaključio je predsjednik.

Na pitanje koliko će donošenje odluke o predsjedniku Vrhovnog suda trajati Milanović je odgovorio: “Pitajte Plenkovića. Ovo je drugi kandidat kojeg predstavljam. To je odličan prijedlog, ne zato što ja dobro biram nego zato što je on odličan prijedlog, to je klasa i nadam se da će ga izabrati”, kazao je Milanović nakon sastanka.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na 16. sastanku predsjednika država “Skupine Arraiolos” koja se održava u Rimu na poziv talijanskog predsjednika Sergija Mattarelle. Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arrailos jednom godišnje okuplja predsjednike zemalja članica EU-a s parlamentarnim sustavima.

Podsjetimo, Plenković je danas na aktualcu dbacio ocjenu Sandre Benčić (Možemo!) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.

“Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, kazao je Plenković u Saboru.

“A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala ‘može’ u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti”, dodao je Plenković osporivši da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Plenković komentirao Vučićevu izjavu o srpskim zastavama: “To je provokacija”; Poslao i oštru poruku prosvjednicima iz Krapinskih Toplica

Komentiraj