Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović u intervjuu za Novi list komentirao je aktualne političke događaje. “Po drugi put u jako kratkom mandatu Plenkovićeve vlade koalicijski partneri morali bi bez pogovora štititi posrnule i kompromitirane HDZ-ove ministre”, rekao je Milanović o krizi vlasti dodajući kako je slučaj ministra financija Zdravka Marića ‘još jedan primjer egzemplarnog balkanskog džeparenja, zloporabe javnog povjerenja i samoposluživanja javnim novcem’.

Smatra da je zbog dobivenog povlaštenog kredita u HPB-u Marić odmah morao biti isključen iz Vlade. “Argument da je tu sve bilo po propisima još je jedna kitica koju HDZ ispisuje u himni licemjerja”, rekao je Milanović naglašavajući da cijela država trpu teret zbog ‘grčevite obrane jednog ministra koji je davno trebao biti potjeran iz Vlade’.

“Takvim bi tipovima trebalo jasno reći: Marš van! Onima, pak, koji ih štite trebalo bi pokazati žuti karton kao opomenu pred isključenje”, smatra bivši premijer. Dodaje kako je odluka o razrješenjima Mostovih ministara zakonita o u domeni ovlasti premijera. “Obzirom da dotični odbijaju odstupiti, Plenković bi im trebao poslati policiju i zaštitare da ih istog trenutka izbace iz institucija koje uzurpiraju. To bi bilo dosljedno, ali to je već duboko more za sinove plićaka”, kaže.

Milanović je za Novi list rekao i kako se u mandatu njegove Vlade o Agrokoru nije razgovaralo u smislu kriznog menadžmenta. “Međutim, nema šanse da bi u našem mandatu Agrokor dobio kredit HBOR-a poput onog krajem prošle godine. Tada se ministar Marić, s figom u džepu, izuzeo iz odlučivanja o tom kreditu, neš’ ti izuzeća. Već je to bio razlog za njegov opoziv”, poručio je Milanović.

Naglasio je i kako je Agrokor godinama bio platforma za mnoge hrvatske tvrtke, koje su dobrovoljno sudjelovale i svjesno se izlagale riziku, znajući da u drugim trgovačkim lancima ne bi imali takvu šansu kao u Konzumu. “To ih je malo i ulijenilo, umrtvilo, ali svih ovih godine svjesno su i veselo u to išli i naplaćivali od Agrokora dobre marže. Nitko se od njih nikad nije pobunio, to je za mene vrlo važna okolnost, ona puno govori”, zaključio je Milanović.

Komentiraj