MILANOVIĆ ‘Za dom spremni ustaški je pozdrav kao što je sieg heil nacistički’

Predsjednički kandidat i bivši premijer Zoran Milanović u Novoj Gradiški je komentirao sudsku praksu vezanu uz pozdrav “Za dom, spremni”, objavu predsjedničine kandidature, u Hrvatskom tjedniku, ali i prelazak Siniše Varge i Milanke Opačić u stranku Milana Bandića, piše N1.

Milanović je kazao kako ne očekuje ujednačenu sudsku praksu u slučaju pozdrava “Za dom spremni”.

“Za dom spremni je ustaški pozdrav, to je pozdrav Ante Pavelića. To je kao da kažete da je Sieg heil stari njemački pozdrav. I kad idete zaista idete analizirati riječ po riječ, sieg i heil su zaista dvije njemačke riječi i sigurno su korištene zajedno još prije 300 godina, ali to je pozdrav nacista. A ovo je pozdrav čije autorstvo ima Ante Pavelić, tako da je tu sve jasno”, smatra Milanović, koji se složio s Miroslavom Škorom u dijelu da je “sve jasno, ali krivo tumačeno”.

Milanović smatra kako je reakcija policije u Splitu i Kninu izostala zbog političke volje i vodstva, istaknuvši kako je policija ispolitizirana. Bivši premijer poručio je kako zbog toga priželjkuje kontinuitet upravljačke kulture u Hrvatskoj.

“Kad budemo imali vodstvo koje se drži zakona i Ustava onda će se i oni odgovorni ponašati tako.”

Milanović smatra kako je intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kontroverznom Hrvatskom tjedniku pogrešna odluka te kako on, kad postane predsjednik, nikad neće davati takvim novinama legitimitet. Smatra kako je objavljivanje kandidature upravo u tom listu “prokletstvo aktualnog premijera”.

“Sad ne može reći ništa, a vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može. Jer je od početka kovao pakt s vragom”, smatra Milanović. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Sinju komentirao kako misli da je kandidatura mogla biti “objavljena i drugdje”.

Na upit novinara jesu li njegovo prokletstvo Milanka Opačić i Siniša Varga, koji su prešli u stranku Milana Bandića, Milanović je odgovorio kako su oni “njegova nelagoda”.

“Milanka Opačić je u stranci bila potpredsjednica kad ja vjerojatno nisam bio ni član. Varga je drugo, ja sam do sada bio dosta obazriv. Ali sada mogu poručiti. Dakle, svatko tko nije izbačen iz stranke, ukoliko odluči promijeniti kormilo i komandu odnosno zbor, treba vratiti mandat. Ja sam u dva navrata 2015. i 2016. dobio možda i daleko najviše preferencijskih glasova kao predsjednik stranke, ali kao predsjednik stranke. Dakle, na paralamentarnim izborima, na listi koju sam nosio odnosno bio prvi. Ni ja ne bih imao pravo otići iz stranke, otići nekome drugome i zadržati taj mandat, a posebno ne oni koji su dobili puno manje ili nisu dobili ništa. Dakle, vratite mandate, kolegice i kolege, to je jedino pošteno što možete napraviti”, poručio je bivšim esdepeovcima Milanović.

Komentiraj