Milanović u Požegi o Banožiću: “Sitni stranački žicari neće provoditi ovakav zulum”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika.

Svečanu prisegu položili su 234 ročnice i ročnika.

Svečanosti je nazočio Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, javlja u petak N1.

“Politička svinjarija”

“Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da govori samo vrhovni zapovjednik. Tako je bolje, kad riješimo neke stvari možemo po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac”, govori predsjednik Milanović dodajući da to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija”.

“Mora se znati hijerarhija u vojsci. Kad ministar prestane kažnjavati i arbitrarno slati u mirovinu zaslužne vojne časnika… Opet ponavljam, nema ministra, postoji Plenković. Neće se vojska voditi kao HDZ. Nije mu general zabranio da govori, nego vrhovni zapovjednik”, govori Milanović.

Na pitanje smije li načelnik GS-a provoditi njegove zapovijedi bez suglasnosti ministra kaže da je sve po zakonu i Ustavu.

“Mene je birao narod, a on ima skrbnika”

“Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonuito, on laže. Načelnik je mojoj naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno”, govori.

“Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum, neće”, kaže predsjednik. Milanović o Banožiću: “Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum – neće”

“Taj ministar je vojsku doveo na rub egzistencije. On se bavi HDZ-om”, govori Milanović dodajući da je on vrhovni zapovjednik i da ga vojska servisira.

“To se zove šikana”

“Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje”, kaže predsjednik.

“On može šikanirati ljude temeljem zakona, to je vrlo problematična zakonska odredba. Sad će mi reći da je to donio Kotromanović, ne znam, mijenjaj to. To se zove šikana, pustim vodu i onda vam potopim posjed. Koristim se obijesno svojim pravom da vam nanesem štetu”, govori Milanović.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić rekao je ranije u petak, tijekom razgovora s novinarima, kako mu je zabranjeno obraćanje u vojarni na prisegi 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi.

Kritizirao je zbog toga admirala Hranja.

“Ako se ne može oduprijeti valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga”, rekao je Banožić.

 

Ministar Banožić: “Ako se Hranj ne može oduprijeti zahtjevima Milanovića, ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga”

Komentiraj