Milanović u ponedjeljak i utorak u Crnoj Gori

Službeno je objavljen program ranije već najavljenog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Crnoj Gori.

Ured predsjednika Republike objavio je kako će Milanović “na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića boraviti u dvodnevnom službenom posjetu Crnoj Gori”, koji će početi u ponedjeljak, 22. lipnja, svečanim dočekom u rezidenciji predsjednika Crne Gore na Cetinju.

Nakon razgovora dvojice predsjednika, a potom i bilateralnog sastanka izaslanstava dvije država, Milanović i njegov domaćin dat će izjave medijima.

Istog dana, u ponedjeljak, hrvatski će se predsjednik u Podgorici susresti s predstavnicima hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori.

Drugog dana boravka, u utorak, 23. lipnja, Milanović će razgovarati s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, a potom će posjetiti Donju Lastvu u Boki kotorskoj, gdje će ga ugostiti predstavnici hrvatske zajednice.

Posjet će završiti u u Kotoru, gdje će, zajedno s predsjednikom Đukanovićem, posjetiti sjedište Bokeljske mornarice i Hrvatskog građanskog društva.

Milanovićev posjet Crnoj Gori dolazi u osjetljivom trenutku političke nestabilnosti u toj zemlji, u kojoj traju višemjesečne “litije”, ulične procesije vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u znak prosvjeda Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Neki promatrači te prosvjede smatraju pokušajem prosrpskog potkopavanja crnogorske državnosti zaogrnutim u religijsku formu.

Crna Gora je, s druge strane, od svih država Zapadnog Balkana najviše napredovala prema članstvu u EU, i prva se priključila NATO-u. U približavanju euroatlantskim integracijama, Crna Gora se uvijek oslanjala na podršku Hrvatske.

Komentiraj