Marko Mrkonjic/PIXSELL

ZORAN MILANOVIĆ: U mandatu Kukuriku koalicije bio je samo jedan seljački prosvjed

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Patkoš u Orahovici, gdje je u četvrtak je predstavljen program Narodne koalicije „Siguran smjer za poljoprivredu i ruralan za razvoj“, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je istaknuo kako je u mandatu  Kukuriku koalicije bio samo jedan seljački prosvjed.

„Hrvatska poljoprivreda je u velikoj mjeri određena zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom. Kvote, pravila i poticaji su strogo određeni i u okviru toga manevarski prostor nije prevelik, ali onaj tko zna taj se u njemu može snaći i uzeti za sebe ono najbolje“, rekao je Zoran Milanović.

Ocijenio je kako Hrvatska samo ulaganjem u znanje može dalje, u klub najbogatijih. „Ovdje gdje se sada nalazimo, u klubu srednje razvijenih smo već 40 godina. Moramo biti dovoljno drski da tražimo ulazak u klub bogatih, da tražimo ono što ostvaruje austrijski vinar na ovakvom posjedu jer ovdje su prirodni uvjeti nešto bolji, a proizvod nešto slađi i ljepši“, rekao je Milanović.

Podsjetio je da se četiri godine mandata Kukuriku koalicije  dogodio samo jedan seljački prosvjed i to u Zagrebu kada su poljoprivrednici prosvjedovali protiv cijene mlijeka.

Na novinarsko pitanje kako to da je SDP promijenio politiku i program u poljoprivredi  u odnosu na vrijeme dok je bio premijer, Milanović je odgovorio da oni“ uče od onih koji su prosvjećeniji i bolji od nas“.  „S HSS-om u Narodnoj koaliciji dobivamo partnera i ljude koji žele priliku. Ne samo da ih se pita za mišljenje, a ranije ih se nije pitalo, nego da budu ključni faktor i da diktiraju ritam“, rekao je Milanovć.

Predsjednik HSS Krešo Beljak je ponovio kako se HSS nije prodao za fotelje. „Oni koji tako govore ne znaju da u poljoprivredi nema fotelja, nego su tu potrebne čizme kako bi riješili desetljećima nagomilane probleme. Hrvatsko selo trebamo prilagoditi potrebama 21. stoljeću, ali ne iz fotelja nego s terena“, rekao je Beljak.

„Nismo slučajno za predstavljanje poljoprivrednog programa izabrali uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u malom mjestu u srcu Slavonije,  jer je ruralni prostor taj na kojem živi gotovo 75 posto stanovništva Hrvatske. Hrvatska poljoprivreda je pretežno obiteljska, od 190 tisuća gospodarstva 96 posto su obiteljska, ali u svom posjedu imaju vrlo malo površinu, tek 5 hektara, što je znatno manje od europskog prosjeka. Imamo vrlo mali broj velikih gospodarstva, većinom trgovačkih društava i vrlo mali broj obiteljskih gospodarstava, zbog čega je razvoj OPG-a i ruralnog prostora temelj našeg programa“, rekla je predsjednica Županijske organizacije HSS-a Virovitičke-podravske županije Ana Marija Petin.

Kako bi dali snažniji poticaj razvoju OPG-a Narodna koalicija planira pripremiti novi zakonodavni okvir i izmijeniti postojeći te pokrenuti javnu raspravu u izradi posebnog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Naroda koalicija nadalje planira izmijenit postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu, pristupiti reviziji i izmjeni Programa ruralnog razvoja i uvesti novi model isplate potpora.

OPG na kojemu je održana prezentacija u vlasništvu je braće Vedrana i Tonija Pakoša utemeljeno je 2005. godine, kada su s ocem Boškom  zasadili prvi hektar i pol vinograda, odnosno 7500 trsova. Danas na pet hektara uzgajaju 21.500 trsova frankovke, graševine i zweigelta.

Komentiraj