Milanović sudjelovao na sjednici Vijeća za energetsku tranziciju: “Ovo je tema koja Hrvatsku treba zanimati”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je sudjelovao na 4. sjednici Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju.

Članovi Vijeća na sjednici su predstavili su novi dokument – Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika.

“Ovo je za mene važna tema, ne tiče se hrvatskog Ustava pa ne mogu biti ni približno grlat, radi se o nečemu što sam prepoznao i moji suradnici kao temu koja ja važna za Hrvatsku, a to je energetska obnovljivost, samostalnost, u ovom slučaju s naglaskom na sunčevu energiju jer to je stvar koja dolazi za razliku od tema koje su veće od života, kao što je demografija koju je moja prethodnica favorizirala i razumijem zašto je to radila. Ovo je tema koja je već na stolu, Vlada priprema zakon, zato i ove preporuke i ideje. Ukoliko se zajedničkim snagama približimo tome da Hrvatska bude energetski neovisnija, produktivnija, efikasnija, fleksibilnija u području korištenja sunčeve energije – tim bolje”, kazao je Milanović.

Dodao je da Hrvatska na tom polju nije napredovala koliko je mogla, naročito u odnosu na Njemačku, koja u privatnoj proizvodnji ima instalirano 49 gigabajta solara. Hrvatska, kaže, ide prema jednom gigabajtu. “Njemačka je bogatija, ali ne toliko i ima 20 puta više stanovnika. Prostor za napredak je velik, to je životno pitanje”, poručio je predsjednik, prenosi HRT.

“Automobili kakve poznajemo više neće biti dostupni. Punjenje automobila će koštati. Ako je to tvoja struja, onda je to praktički kroz neko vrijeme besplatno. To su teme za razmišljanje i za akciju. Akcija je u tijeku. Ovo je tema koja Hrvatsku treba zanimati. Mislim da je ovo rješivo”, rekao je Milanović dodavši da je ovo ‘sada i tu’.

Komentiraj