MILANOVIĆ: “Stožer nije najzakonitije utemeljen, on je ‘paratijelo'”

Nacionalni stožer civilne zaštite “nije najzakonitije utemeljen, on je ‘paratijelo'”, izjavio je za N1 predsjednik Republike Zoran Milanović.

U intervjuu za televiziju na Pantovčaku, Milanović je kazao kako je “njegova uloga ukazivati na stvari koje se mogu popraviti”. “Živimo u izvanrednom stanju. Slobode se ograničavaju, i to ne bi trebala biti drama ako Sabor povremeno revidira, razmotri situaciju”, kazao je Milanović, koji je već nekoliko puta zahtijevao da Sabor raspravi ograničavanje sloboda koje zbog epidemije nameće Stožer.

“Ja ne komuniciram sa Stožerom, moj je sugovornik premijer i Vlada”, kazao je Milanović.

Komentirajući hrvatsko povlačenje novca iz europskih fondova, kazao je kako “nedovoljno aktivno radimo”. “Posljednji smo u EU po povlačenju novca. To ne bi trebalo biti tako”.

Više od deset milijardi eura iz europskog fonda za oporavak EU nove generacije (NGEU) “morat će se ugovoriti i potrošiti vrlo brzo, a za to dosad nismo pokazli kapacitet”, ocijenio je. “Ako ne uspijemo, taj će se novac vratiti onima koji su nam ga i dali, Austriji, Njemačkoj, skandinavskim državama…”

Ocjene prema kojima je bilo “skandalozno” to što nije došao na konstituirajuću sjednicu Sabora nazvao je “huliganskim ponašanjem”. “Što znači ‘skandalozno’? To bi značilo, napiti se u protokolarnoj situaciji ili nešto slično. Hrvatska nema protokolarnu tradiciju, nije Velika Britanija. Mi tradiciju stvaramo, i u tim promjenama bit ću umjeren, ali epigon neću biti”, kazao je Milanović, dodajući kako su predsjednici poslije Franje Tuđmana na konstituirajuću sjednicu Sabora dolazili “jer su ih onamo pozvali”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]