Sanjin Strukic/PIXSELL

Milanović približio SDSS Plenkoviću

Nas 20 koji ne glasamo za manjinske liste, nego za SDP, prekrižit ćemo izborne listiće”, jedna je od poruka koja ovih dana kola među pripadnicima srpske nacionalne manjine u 9. izbornoj jedinici, kao direktna posljedica izjava Zorana Milanovića, izrečenih tijekom sastanka s braniteljima u središnjici SDP-a. Iako su Milanovićeve izjave većim dijelom izvađene iz konteksta, one su u prvom naletu izazvale šok u srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

“Ovo bi Milanoviću moglo uzeti presudnih dvije, tri tisuće glasova. Podcijenio je srpsku zajednicu već samim time što nije cijenio naš doprinos u proteklim izborima te ovaj put nije želio staviti našeg predstavnika na listu SDP-a, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima”, tvrdi Nacionalov izvor. Milanović je nudio vodstvu SDSS-a peto mjesto za njihova predstavnika u 9. izbornoj jedinici, čime bi privukao velik dio birača srpske nacionalne manjine koji ne glasaju za manjinske liste. Ali pritom su iz SDP-a uvjetovali potpisivanje predizborne koalicije kojom bi se SDSS unaprijed odrekao ikakve mogućnosti koalicije s HDZ-om.

“Jeste li iste uvjete postavili i HSS-u?” bio je navodno odgovor Milorada Pupovca Milanoviću te je dogovor na kraju otpao. U SDSS-u vjeruju da će oni učvrstiti svoja tri manjinska mandata te da im pojava alternativne srpske stranke, za koju se smatra da je orkestrirana iz HDZ-a, neće previše naškoditi. Ali iako je SDSS tradicionalno više bio sklon koaliranju s lijevom opcijom, dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, koalicija te stranke i SDSS-a nije više nezamisliva. A i u HDZ-u, čini se, sve više računaju na mogućnost da bi, ako osvoje dovoljan broj glasova, mogli pokušati formirati vladu s manjinama, HDSSB-om pa čak i IDS-om, samo da ovaj put ne moraju koalirati s Mostom. To su za Nacional potvrdili najviši krugovi iz redova manjina kojima je Plenković apsolutno prihvatljiv za razgovore o suradnji. Već su u tom smislu obavljeni ozbiljni neformalni kontakti. Ali na sličan scenarij, čini se, računa i Milanović.

Komentiraj