Milanović približio SDSS Plenkoviću

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nas 20 koji ne glasamo za manjinske liste, nego za SDP, prekrižit ćemo izborne listiće”, jedna je od poruka koja ovih dana kola među pripadnicima srpske nacionalne manjine u 9. izbornoj jedinici, kao direktna posljedica izjava Zorana Milanovića, izrečenih tijekom sastanka s braniteljima u središnjici SDP-a. Iako su Milanovićeve izjave većim dijelom izvađene iz konteksta, one su u prvom naletu izazvale šok u srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

“Ovo bi Milanoviću moglo uzeti presudnih dvije, tri tisuće glasova. Podcijenio je srpsku zajednicu već samim time što nije cijenio naš doprinos u proteklim izborima te ovaj put nije želio staviti našeg predstavnika na listu SDP-a, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima”, tvrdi Nacionalov izvor. Milanović je nudio vodstvu SDSS-a peto mjesto za njihova predstavnika u 9. izbornoj jedinici, čime bi privukao velik dio birača srpske nacionalne manjine koji ne glasaju za manjinske liste. Ali pritom su iz SDP-a uvjetovali potpisivanje predizborne koalicije kojom bi se SDSS unaprijed odrekao ikakve mogućnosti koalicije s HDZ-om.

“Jeste li iste uvjete postavili i HSS-u?” bio je navodno odgovor Milorada Pupovca Milanoviću te je dogovor na kraju otpao. U SDSS-u vjeruju da će oni učvrstiti svoja tri manjinska mandata te da im pojava alternativne srpske stranke, za koju se smatra da je orkestrirana iz HDZ-a, neće previše naškoditi. Ali iako je SDSS tradicionalno više bio sklon koaliranju s lijevom opcijom, dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, koalicija te stranke i SDSS-a nije više nezamisliva. A i u HDZ-u, čini se, sve više računaju na mogućnost da bi, ako osvoje dovoljan broj glasova, mogli pokušati formirati vladu s manjinama, HDSSB-om pa čak i IDS-om, samo da ovaj put ne moraju koalirati s Mostom. To su za Nacional potvrdili najviši krugovi iz redova manjina kojima je Plenković apsolutno prihvatljiv za razgovore o suradnji. Već su u tom smislu obavljeni ozbiljni neformalni kontakti. Ali na sličan scenarij, čini se, računa i Milanović.

Komentiraj