Milanović preko Jadranke Žarković testira tko na ljevici ima ‘kratak fitilj’

Odabir savjetnice za odgoj i obrazovanje novom hrvatskom predsjedniku pomaže da spozna kako će izgledati napadi na njega s lijevih pozicija političkog spektra, a usprkos kritikama Zoran Milanović ne namjerava odustati od svoje nove savjetnice

Odabir savjetnice za odgoj i obrazovanje, čije ime je izazvalo negodovanje u dijelu civilnog sektora i tvrdnje da je već prvog dana mandata izgubio njihovo povjerenje, predsjedniku Zoranu Milanoviću poslužio je kao koristan alat kako bi spoznao tko ima ‘’kratak fitilj’’ i kako će izgledati napadi na njega s lijevih pozicija političkog spektra. Od svoje savjetnice Jadranke Žarković on ne namjerava odustati i potpuno je uvjeren da se radi o odličnom kadrovskom rješenju za resor koji je proglašen nacionalnim interesom, a više osoba iz najbližeg Milanovićeva kruga za Nacional je pojasnilo da tvrdnje koje o Jadranki Žarković kolaju u javnosti nisu istinite. Štoviše, isti izvori otkrivaju da je ona bila s Milanovićem u kontaktu i u vrijeme kada su se odigravale aktivnosti u Agenciji za odgoj i obrazovanje kojoj je bila na čelu i koje se danas smatraju spornima, poput slanja učitelja i nastavnika na edukaciju na konferenciju Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti u organizaciji udruge U ime obitelji.

‘’Da, oni su bili u kontaktu u periodu kada Zoran više nije bio premijer, pa i kada se dogodio taj eksces. Jadranka Žarković ga je nazvala i objasnila što se događa te opisala kako se nalazi pod pritiskom da odobri ovu vrstu neizravne podrške Željki Markić. Od njega je zatražila i savjet što učiniti, a on joj je odgovorio da se pokuša prilagoditi ako, figurativno rečeno, ne želi poginuti poput Boška Buhe ili Nade Dimić. Jadranka Žarković to je na koncu učinila i tako je izbjegla smjenu, odnosno zadržala se na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje sve do početka prošle godine. Manevar s navedenom konferencijom udruge U ime obitelji zaista ne odražava ni stavove, niti ideološke preferencije Jadranke Žarković. Radilo se o ekscesu, ali i njenom osobnom kompromisu koji je omogućio zadržavanje na strateški bitnom položaju. Ponavljam, nakon konzultacija sa Zoranom’’, objasnio je za Nacional vrlo bliski Milanovićev suradnik. On tvrdi da je ovo samo jedan od primjera odlične suradnje između njih dvoje i da je sadašnja predsjednikova savjetnica za odgoj i obrazovanje višekratno i konkretno prema njemu iskazala veliku dozu profesionalne lojalnosti.

‘’Bila je angažirana u pripremi kurikularne reforme, a i na mjesto ravnateljice Agencije imenovana je na njegov prijedlog: ne zbog navodne bliskosti sa suprugom Sanjom Musić Milanović ili činjenice da je predavala u gimnaziji koju su pohađala Milanovićeva djeca, nego zato što je procijenjeno da bi upravo ona mogla biti dobra ‘brana’ i kontrolor nekih tadašnjih interesnih skupina. Radi se o osobi koja provjereno zastupa centrističke i umjereno lijeve vrijednosti i koja je izuzetno stručna na području odgoja i obrazovanja’’, dodaje Nacionalov izvor.

Milanović je bio na vezi s Jadrankom Žarković i nakon premijerskog mandata, a postoje i nepoznate okolnosti koje su prethodile njenom pristanku na odlazak nastavnika na edukaciju u organizaciji U ime obitelji

Ovakve tvrdnje u potpunom su neskladu s javnom percepcijom Jadranke Žarković i medijskim napisima proteklog tjedna koji sugeriraju da se radi o potpuno nekompetentnoj osobi koja je uz to i poprilično ležerno pristupala svom poslu, pa i javnim sredstvima tako da je koristila čak tri službena mobitela, od kojih je Agenciji vratila samo jedan ispravan. Pored toga, prigovaralo joj se i zato što je zbog navodne štednje najavila ukidanje nagrade Oskar znanja najboljim učenicima u Hrvatskoj, da bi potom zbog javnog pritiska od toga odustala.

‘’Njih dvoje sjajno su surađivali dok je Zoran bio premijer, a nastavili su održavati kontakt i nakon toga. On smatra da je Jadranka Žarković izuzetno stabilna, kapacitirana i mirna, izbalansirana osoba koja je sjajno upućena u ovaj resor. Dobro je informirana o svim interesnim grupacijama u obrazovanju i oko njega te o nijansama koje među njima postoje. O svemu tome sustavno je informirala i Milanovića, bilo da se radi o dvojbenoj i skupoj nabavi jeftinih tableta za učenike, do sumnjivih kadrovskih rješenja u ovom sustavu. U isto vrijeme postigla je cilj da ostane relativno nevidljiva u javnosti, a opet na vrlo značajnom položaju i s mogućnošću utjecaja na važne procese, što dokazuje da ima i socijalne vještine. U svakom slučaju, ne radi se o kukavičjem jajetu ili podvali desnice na koju je predsjednik nasjeo’’, tvrde izvori bliski Milanoviću.

Premda su ovakve tvrdnje doista u velikoj mjeri suprotne svemu što se o Jadranki Žarković objavilo u protekla dva tjedna, dok je čak i ministrica Blaženka Divjak kazala da ‘’nema dobrih riječi o tom kadrovskom potezu’’ – a čuđenje je iskazao čak i SDP – novoizabrani predsjednik države ni u kojem slučaju ne namjerava odustati. Njemu bliski izvori za Nacional su objasnili da mjesto savjetnice za odgoj i obrazovanje ionako nema izvršni karakter, niti predsjednik ima velike konkretne ovlasti u tom resoru, a da sve odluke na koncu uvijek donosi Milanović. On, tvrde, zna komu može vjerovati.

Komentiraj