MILANOVIĆ PORUČIO SRBIJI “Mijenjajte zakon, zamislite da Hrvatska uvede takav zakon”

Tomislav Miletic/PIXSELL

Đuro Dečak, predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata ‘Dr.Franjo Tuđman’, održao je u srijedu radni sastanak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i predstavnicima Narodne koalicije.

Branitelji su željeli čuti stavove Narodne koalicije prema Domovinskom ratu, braniteljima, obiteljima i stradalnicima Domovinskog rata te prema regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina. Milanović je nakon sastanka rekao da je ovo prvi put u deset godina da je pozvan na ovakav sastanak, te da je sa zadovoljstvom na njega došao.

Najviše riječi na sastanku bilo je o regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina zbog koje mnogi branitelji ne smiju van granica Hrvatske. Milanović je poručio da će to pitanje prvo pokušati riješiti u razgovoru sa Srbijom, a ukoliko neće biti pomaka, ne isključuje ni zaoštravanje politike prema Srbiji, prenosi Dnevnik.

Milanović je dodao da je razočaran ostupcima aktualne Vlade na tu temu, a jednim od najvećih krivaca drži ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača. “Meni nije jasno zašto nitko iz sadašnje Vlade nije bio nazočan i nije reagirao kada se otvaralo Poglavlje 23 sa Srbijom?! Da upozori da se to poglavlje biti blokirano ako se ne dogovorimo. Srbija mora zaključati taj zakon. Ne trebaju im više takvi hibridni zakoni”, kaže Milanović.

Napomenuo je da Hrvatska nema takav zakon, te upozorio da je se ne tjera da ga donese za područje bivše Jugoslavije od 1991. godine. “Pozivam vlasti u Beogradu da to riješe, da se ne natežemo međusobno”, rekao je Milanović dodajući da se treba sjesti zajedno za stol i bilateralno dogovoriti tko je za što nadležan.

“Problem progona ljudi je velik i to nećemo tolerirati. Zamislite da Hrvatska uvede takav zakon. Natjerate li nas mi ćemo to napraviti”, poručio je Milanović.

Komentiraj