MILANOVIĆ PLENKOVIĆU DAO MANDAT: Potvrđeno da će nova Vlada imati 16 ministarstava

 

Predstavnici Državnog izbornog povjerenstva predali su u četvrtak predsjedniku Zoranu Milanoviću konačne rezultate parlamentarnih izbora. Na Pantovčak uskoro stiže i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kako bi Milanoviću predao 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje Vlade.

Predsjednik DIP-a predaje službene rezultate parlamentarnih izbora Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Posted by Nacional News Magazin on Thursday, July 16, 2020

Milanović je prije sastanka s Plenkovićem primio predstavnike DIP-a koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Na ponovljene izbore u Raši i na izbore za Hrvatski sabor općenito nije stigao nijedan prigovor, čime su stvoreni uvjeti da Državno izborno povjerenstvo utvrdi konačne rezultate parlamentarnih izbora.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Plenković je na Pantovčak stigao nešto iza 11:30 sati, kada je i počeo sastanak s predsjednikom Milanovićem.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

 

“Odluku o dodjeli mandata uručio sam Plenkoviću gore u uredu da izbjegnemo tu ceremonijalnost. To je jedan komad papira, on je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja mu čestitam”, rekao je Milanović novinarima nakon sastanka.

“Vidio sam 76 potpisa, nadam se da će svi biti zdravi, čili, da neće biti zdravstveno kompromitirani. Nadam se da će ova godina završiti kako već mora završiti gospodarskim padom, a da će sljedeća završiti rastom”, rekao je Milanović.

Plenković je zahvalio Milanoviću na mandatu. “Hvala svim sugrađanima koji su sudjelovali na izborima. Ovakav rezultat obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova”, rekao je.

“Mislim da je dobro da izvijestim o strukturi novih ministarstava, ali o imenima ćemo idući tjedan. Ministarstvaa će bit 16, bit će 4 potpredsjednika vlade”, dodao je Plenković.

“Dva nova potpresjednika su Boris Milošević i Tomo Medved. Spojit će se ministarstvo pravosuđa i uprave. Ministarstvo kulture dobit će i sektor medija. Imat ćemo ministarstvo turizma i sporta”, rekao je Plenković.

Plenković otkrio ustroj nove Vlade i imena ministarstava

Milanović je rekao kako je odluka o ministarstvima diskrecijsko pravo premijera. “Sa 16 ljudi je lakše raditi nego s njih 20”, rekao je Milanović.

Na pitanje hoćemo li i dalje gledati tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednika, Milanović je rekao kako je pružao podršku u uvođenju mjera. “Nismo se slagali oko nekih simboličnih manifestacija i oni se neće mijenjati”, rekao je Milanović.

Plenković je istaknuo da će zajedno s predsjednikom pronalaziti rješenja za probleme hrvatskih građana.

Upitani kako će se riješiti problem ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, Plenković je kazao kako je po tom pitanju napravljen veliki iskorak. “Moja želja je bila da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Ovo je većina od 76 ruku. Oni koji u budućnosti žele podržavati neke vladine prijedloge, to mogu napraviti samoinicijativno i javno”, rekao je Plenković.

Predsjednik Milanović podsjetio je da je već ranije govorio da je ‘Za dom spremni’ govor mržnje. “Nisam čovjek koji voli zabrane i sankcije, ali tu druge nema. To treba sankcionirati vrlo blagom kaznom. Ne može se Za dom spremni tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu”, kazao je Milanović.

Upitan o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad.

Plenković je najavio kako bi se već sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade u četvrtka novi zakon o obnovi Zagreba mogao uputiti u Sabor na prvo čitanje. “U suradnji s HBOR-om nalazit ćemo financije za obnovu Zagreba. To nije posao koji će se odraditi preko noći”, kazao je.

Milanović se osvrnuo i na obvezu nošenje maske te istaknuo kako smatra da bi se takva pitanja trebala zakonski regulirati zakonom o izvanrednim okolnostima. “Nisam konkurencija Vladi i nikakve ovlasti za sebe ne tražim. Pravni režim bi olakšao posao vladi”, rekao je.

Milanović je poručio i kako neki novinari nose maske, neki ne, a ne nose ih ni on ni premijer Andrej Plenković. “Cjepidlačim, ali zakonom bi imali čistiju situaciju. Moja ideja je dobronamjerna”, kazao je Milanović.

Izjave: predsjednik Milanović i mandatar nove vlade Andrej Plenković

Posted by Nacional News Magazin on Thursday, July 16, 2020

 

Podsjetimo, Plenković je u srijedu u restoranu Baltazar okupio koalicijske partnere, a nakon sastanka novinarima je izjavio kako mu je poznat izgled i sastav nove Vlade, ona će imati manje Ministarstava dosadašnje te je najavio da će o pojedinostima javnost izvijestiti danas.

Komentiraj