Milanović: “Plenković me sad zvao za Bruxelles, prije dva mjeseca je to nudio Janši”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je, gostujući u Dnevniku HRT-a, komentirao aktualne teme – od koronavirusa do svog neodlaska u Bruxxeles na summit Vijeća Europe.

“Moglo je ovo u Hrvatskoj krenuti prije mjesec dana da nije bilo tih peripetija oko Vukovara, i tenzije, i nesklonosti da se sve to skupa odgodi za ovu godinu. Međutim, Slovenija je krenula mjesec dana prije nas pa ima praktički isti problem. I sad bih mogao ići redom po Europi i svijetu… Nema pravila”, rekao je Milanović o velikim brojevima oboljelih i preminulih od koronavirusa u posljednje vrijeme.

Komentirajući sukob u Znanstvenom savjetu rekao je da je pravo Vlade da ima svoj znanstveni savjet, ali je dodao da u njemu nije vidio intenziviste.

“Te koji su na prvoj crti bi trebalo platiti dvostruko”

Upitan o potrebi psihološke pomoći za liječnike kazao je: “Situacija je teška. Te koji su na prvoj crti bi trebalo platiti dvostruko. Vidio sam da su nekakve povišice, ali to je premalo, to je smiješno. Oni koji su na prvoj crti dok to rade, zdravstveno osoblje, njima treba dati dvostruki prihod. To država može. Dok traje, a sad, trajat će vjerojatno još neko vrijeme, dolazi cjepivo”, poručio je.

Milanović je potvrdio da će se cijepiti pred kamerom. “Netko je rekao da pokušavam ljude na silu cijepiti. Na silu cijepiti, mislim… To je jedan minimum rizika, ako se uopće o tome može govoriti, da bi svima bilo bolje. Na kraju krajeva, vi ćete se cijepiti i preuzet ćete nekakav zanemariv rizik, uopće mi je glupo govoriti da se radi o riziku, a netko će piti orijentalne čajeve, baviti se jogom, bit newager i čekati da sve to skupa dobro prođe, i onda ustvari profitirati na vašem znoju, jer ćete ga vi i oni koji se cijepe kolektivno zaštititi. Naravno, to je pod pretpostavkom da se cijepi preko 60, 70 posto ljudi. Ako ne, imamo problem”, rekao je predsjednik.

O Bruxellesu: “Tamo ja nemam što raditi”

Milanović je komentirao i svoj neodlazak, umjesto premijera Andreja Plenkovića, na summit šefova država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu. Hrvatsku je predstavljao slovenski premijer Janez Janša.

Predsjednik je rekao da ga je Plenković nazvao. “U redu, prije dva mjeseca me nije nazvao, nego je to ponudio Janezu… Sloveniji u stvari, ja to volim… Sloveniji. To javnost možda nije ni znala, sad zna. I to je njegovo pravo i to je… Mislim, mi smo se vrlo brzo razumjeli, dvije minute je trajao taj razgovor, nisam ja njega pitao ‘gdje si bio prije dva mjeseca'”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da u Ustavu stoji da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju Vlada i predsjednik Republike sukladno ovlastima. Dodao je da je za takav sadržaj osobno odgovoran. “To sam ja pisao 2010. godine jer mi je došao prijedlog od HDZ-a, drukčiji, dakle, predsjednika uopće nije bilo unutra. I onda sam rekao, “gledajte, potrebna nam je većina, to mora izgledati ovako”. I tako izgleda. Potpuno svjestan što to znači u svoje četiri godine i dva mjeseca nisam nikada bio odsutan, međutim, to je ustvari čudo da nisam bio nikada. Plenković je i bit će možda još i neki drugi put”, objasnio je.

Dodao je da države u takvim situacijama zamole nekoga s kim imaju dobre odnose da to za njih odrade te podsjetio da je to Plenković jednom radio iz usluge Bugarskoj.

Premijer Plenković, otkrio je, njegovo je odbijanje, ‘najnormalnije’ prihvatio. “Tamo ja nemam što raditi, ja mogu tamo biti ili portparol Vlade – što uopće nije moj posao, ja to ne smijem raditi, jer kasnije to i tako završava u Vladi i na Saboru, to je izvan moje ingerencije – ili mogu, a toga sam se nagledao, doći tamo, pričati i praviti se pametan, i gledao sam kako to otužno i jadno izgleda kad neki predsjednici koji nemaju nikakve izvršne ovlasti ugrabe priliku jednom u pet godina mijenjati Slovaka, Bugarina… Dakle, ne možeš ih se otarasiti. Ja itekako dobro znam kako to izgleda i jako dobro znam što i zašto piše u Ustavu i to je sve što mogu reći”, kazao je Milanović.

Nabava zrakoplova: “Vlada će imati moju podršku”

Što se tiče njegovih izjava oko nabave vojnih zrakoplova, Milanović je podsjetio da je samo rekao da su nam Amerikanci kao dugoročni strateški partneri netko od koga bi bilo najlogičnije kupiti avione, ali da se oni moraju jako potruditi da nam daju razloge za to – a ti razlozi su navedeni u uvjetima natječaja. Poručio je da će Vlada imati njegovu podršku.

Zaključio je da Hrvatskoj trebaju ti zrakoplovi te da će cijena vjerojatno biti bitna determinanta. “Ne može biti jeftino, ali može biti preskupo”, poručio je Milanović.

Komentiraj