Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da za Hrvatsku ne vrijedi današnja odluka Arbitražnog suda i rekao da Hrvatska i Slovenija trebaju ići na novi postupak pred nekim drugim tijelom.

“Ova tema ne postoji što se nas tiče, ovaj sud je skupina samozvanaca koja je nešto napisala i to prezentirala javnosti. To će u Sloveniji možda nekoga obradovati, ali to za nas ne vrijedi”, rekao je Milanović, koji je bio predsjednik vlade u trenutku kada je Hrvatska odlučila napustiti arbitražni postupak.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. na prijedlog vlade donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009. Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

“Ne želim sigurerirati da su međunarodni suci, naročito ne ovi koje smo mi i Slovenci sami izabrali, nepošteni i prevaranti, međutim cijeli postupak je bio kompromitiran i to je ono što bi se u Americi zvalo ‘mistrial’, dakle postupak koji ne vrijedi”, rekao je Milanović u izjavi novinarima na zagrebačkom Trgu maršala Tita.

“Slovenski predstavnici u arbitraži na koje se primjenjuju vrlo rigorozna pravila uhvaćeni su u prekršaju, što su potom i sami su sami priznali”, objasnio je.

Od hrvatskog izlaska iz arbitraže suci koji su u njoj ostali više nisu imali mandat da odlučuju, rekao je. “Treba ići na novi postupak pred nekim novim vijećem ili još bolje pred nekim novim tijelom”, smatra bivši premijer.

Komentirao je i današnju izjavu njemačkog veleposlanstva da bi Hrvatska trebala poštivati pravorijek Arbitražnog suda. “To nije njemačka stvar, to je stvar između nas i Slovenije i idemo to probati riješiti na nekom drugom sudištu”.

Nije ga niti iznenadila odluka Arbitražnog suda da nastavi postupak unatoč tome što je bio kompromitiran. “Suci štite sebe, svoj dignitet i stručni prostor. Ali njihov slovenski kolega uhvaćen je u prevari koju je, ponavljam, sam priznao”, kazao je Milanović.

Naglasio je da zato pitanje granice danas nije riješeno. “Žao mi je, ali ovo nije gotovo. Ovo nije riješeno ‘res judicata’. A nije riješeno zato jer su slovenski predstavnici kršili pravila igre”.

Na kraju je kazao da ne očekuje probleme na granici. “Ne očekujem incidente, a oko granice ćemo se jednog dana dogovoriti”.

Komentiraj