Milanović odlikovao 195 dobrovoljnih darivatelja krvi

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Hrvatskog Crvenog križa (HCK) te u povodu obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u RH odlikovao 195 dobrovoljnih darivatelja.

Ured predsjednika priopćio je da je Milanović primio predsjednika HCK-a Josipa Jelića, izvršnog predsjednika Roberta Markta te njegovu zamjenicu Marinu Pinjagić Telak.

Pozvao ih je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi i tom prigodom Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovao 195 darivatelja za lanjsku plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od 100 puta za muškarce, odnosno više od 75 puta za žene.

U priopćenju se ističe da je HCK utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj te, osim što promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije darivanja krvi te okuplja darivatelje.

U 2019. ukupno je u cijeloj Hrvatskoj prikupljano 195.535  doza krvi, od čega je u organizaciji društava Crvenog križa prikupljeno čak 157.230 doza krvi.

Ured predsjednika ističe da je Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja, zahvaljujući dobrovoljnom darivanju krvi, osigurava dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Predstavnici HCK-a upoznali su predsjednika i s drugim programima humanitarnog djelovanja, prije svega pružanjem materijalnih i financijskih dobara socijalno ugroženim osobama s ciljem podmirivanja osnovnih životnih potreba.

Pritom se nastoji poboljšati njihova kvaliteta života, zdravlje, stanovanje, prehrana te uvjeti školovanja, stoji u priopćenju.

Komentiraj