Milanović o zahtjevu BiH: “To je vrsta sabotaže, trovanje odnosa između dviju država”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nedjelju je iz Sinja komentirao zahtjev Bosne i Hercegovine da Hrvatska preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u akciji Bljesak.

“Moj stav je stav moje Vlade i mene kao premijera iz 2015. Taj zaključak o nesuradnji, o takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi. Puno je manji problem tehničke naravi hoćemo li ili ne surađivati nego činjenica da takve optužnice odnosno istrage dolaze”, rekao je Milanović.

I on i premijer Andrej Plenković za te su informacije znali već nekoliko dana. Milanović smatra da Plenković nije to ranije rekao jer ”nije smatrao potrebnim to komentirati”.

“To znam već neko vrijeme kao i on. I znam što sam kao premijer na Vladi usvojio kao zaključak 2015. i dok ga Vlada ne ukine i ne promijeni, a ona to nije učinila, to važi. Možda je premijer, imajući i to na umu nije smatrao potrebnim to komentirati. Ali ja smatram da je potrebno jer to je vrsta sabotaže. To je trovanje odnosa između dviju država. Prošlo je šest godina otkad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik Vlade, sad ću morati opet”, poručio je Milanović.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je da je primilo dokument kojim se od Hrvatske traži da preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u Bljesku.

U toj vojno-policijskoj akciji u svibnju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi.

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je rekao da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.

Komentiraj