zoran milanović

MILANOVIĆ O VUČIĆU: “On mora odlučiti kako i kamo žele. Je li to Rusija, je li to neutralnost?”

Predsjednik Zoran Milanović dao je intervju za RTL Danas. Govorio je o migrantskoj krizi i koronavirusu, prenosi Index.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost sastaje se ovaj tjedan”, rekao je Milanović.

“Kad kažemo da nema potrebe za vojskom na granici, postoji ta zakonska mogućnost. I 2015. je logistiku radila vojska, to je i sada zakonom predviđeno. U slučaju da dođe do masovne pojave kao 2015., što je nemoguće jer pratimo, tu smo, promatramo”, rekao je predsjednik.

“Ništa nije kao 2015. godine. Moramo gledati kakvo stanje jest”, rekao je.

“Erdogan je reagirao impulzivno zbog Idliba, donekle ga razumijem”, rekao je.

“Moj stav je da Hrvatskoj to zaista treba, postoji ta mogućnost. Ja neću unaprijed reći da to ne dolazi u obzir. I 2015. godine je vojska bila prisutna. Kad bi vojska zaista trebala ići na granicu, to bi bila velika kriza. Ne vidim taj razvoj situacije”, rekao je Milanović dodavši da je to crni scenarij.

Onda se dotakao koronavirusa.

“Mislim da vlada zna što radi”, rekao je Milanović.

“To je posao liječnika, treba im dati puno povjerenje. Mene nije strah, ali događa se nešto što svijet nije iskusio. Pandemije su se događale i to ne tako davno. Međutim, u svakom od tih slučajeva zaraza je bila zadržana u prostoru gdje je nastala. Sad nije”, rekao je Milanović.

Govorio je i o Vučiću.

“On mora odlučiti kako i kamo žele. Je li to Rusija, je li to neutralnost? Ali da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću. Zasad neću u Beograd”, rekao je Milanović dodavši da neće otežavati Srbiji.

“Taj kontignent vojnika koji idu u Afganistan je svakako posljednji, i Amerikanci odlaze. Ići ću tamo”, rekao je Milanović.

“Mislim da Bernardić može biti dobar premijer ako pobijedi na izborima. Ja ne mogu pobjeći od onoga što sam bio, tako sam i dobio povjerenje građana”, rekao je Milanović koji, kako kaže, ne želi biti navijač.

“Ankete su varljiva kategorija i sve ih je teže uzimati ozbiljno i sa strahopoštovanjem”, rekao je Milanović.

“Ja jesam za osvježenja u politici, ali sam i za institucije. Rad stranaka je u jednoj mjeri određen zakonom. Prema tome, važno je da Hrvatska ima jake i stabilne političke stranke. A svakako će s vremena na vrijeme neka nova energija, neki dobar duh ili zloduh izaći iz boce”, rekao je Milanović na pitanje o Škorinoj stranci. Kaže da je dobro da postoje dvije velike stranke, ali da ne zaziva koaliciju.

Komentirao je i imenovanje Žarković za savjetnicu. Upitan je o njenim vezama sa Željkom Markić.

“Tko je Željka Markić? Državni neprijatelj? To je osoba s kojom se ne slažem, ali ja sam izabrao savjetnicu. Ali kada me pitate, ja za savjetnika biram kao predsjednik republike ljude od kojih mogu dobiti dobar savjet. Netko tko je četiri godine vodio Agenciju za odgoj i obrazovanje, ako netko pozna sustav, pozna ga ta osoba”, rekao je Milanović.

“Što se tiče tog incidenta na koji se nakačilo nekoliko ljudi, radi li, koje li ironije, o slučaju u kojem sam osobno sudjelovao. Ta osoba me nazvala i pitala što da radi, imam li neki savjet. Moj savjet je bio: Gledajte da se sačuvate. Ko za vraga, imam iskustvo u tom slučaju. Ružno je kad nekoga tko je uredan prokazujete kao homofoba”, rekao je Milanović.

“Otić ću u Jasenovac. Tamo bih rado ne govorio. To nije politički skup, to je komemoracija. Nadam se da smo zreli u jednoj dostojanstvenoj koloni. Da pokažemo da smo normalni i humani, da pustimo bukače iz Srbije koji uvijek koriste te dane, to mene smeta”, rekao je Milanović.

“Na Bleiburg neću ići. Tamo sam bio 2008., išao sam i u Tezno. Vidjet ćemo kako će se Austrija o tome očitovati”, rekao je Milanović.

“Vidjet ćemo hoću li ići na utakmice reprezentacije. Kao premijer sam išao. Bio sam na otvorenju SP-a 2014. godine. Otišao sam u svlačionicu, dečki su izgubili, nismo dali kamerama da idu dolje”, otkrio je.

Komentiraj