Milanović o smjeni Kindera: “Bilo mi je mučno to napraviti, ali ja tu nemam izbora”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je bio na polaganju prisege 20. naraštaja kadeta HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’. Milanović je u izjavi za medije komentirao razrješenje šefa VSOA-e Ivice Kindera.

“Vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo, niti se švercao tramvajem, ali pod njegovim štapom odvijale su se stvari kojima će se morati pozabaviti DORH. Ja tu nemam izbora. Zna se tko je vrhovni zapovjednik. To ne može biti nekakva privatna osoba koja sluša premijera. Žao mi je što se ovo dogodilo jer generala Kindera znam od studija. On sedam godina radi ovaj posao i na neki način bilo mi je mučno ovo napraviti”, rekao je Milanović.

Dodao je da će ovo biti ‘ozbiljan problem’ za ministra obrane Marija Banožića kojeg premijer, kako je rekao, ‘štiti kao da mu je rođeni’.

“Ovaj način na koji funkcionira VSOA, to je besmisleno. Toj organizaciji treba dati novi sadržaj i hijerarhiju”, poručio je Milanović.

Podsjetimo, Nacional je još u srpnju ove godine pisao o tome da Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju mjesecima potresa veliki financijski skandal koji se nastojao zataškati. Veći broj zaposlenika VSOA-e, naime, kako je javio Nacionalov izvor, pronevjerio je novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori naveli su da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna!

Dodajmo i to kako je Nacional još u ožujku prošle godine upozorio da se nastavlja zataškavanje nezakonitosti u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) jer je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj 10. ožujka 2021. jednoglasno prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. godinu.

Evo zašto Milanović traži smjenu Kindera: Vojni špijuni trošili su na putovanjima u vojne misije i višak novca zadržavali za sebe

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]