Milanović o Šeksu: “On je licemjer, mračan čovjek. Vrlo je neobjektivan i nekompetentan”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je sudjelovao na središnjoj svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

“Vas čeka uskoro jedna od važnijih odluka u povijesti Hrvatske vojske, a koju će donijeti hrvatska politika, hrvatski državni vrh, hrvatska Vlada – odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ona neće odjeknuti u svijetu, ali će značiti da se osjećamo bolje i sigurnije. Svoj posao ćete raditi na jedan moderniji i ozbiljniji način”, rekao je u svom govoru Milanović dodajući da je iza nas jedna teška godina, a ispred nas neizvjesna godina.

Istaknuo je da je to i oprema Hrvatske boljim radarima jer, kaže, ako već letimo moramo znati i što nam dolazi zrakom. “Pred nama je neizvjesna godina u kojoj pobjeđujemo”, istaknuo je Milanović dodajući da misli na virus koji je među nama i koji ćemo pobijediti cijepljenjem.

Upitan kada će se cijepiti, Milanović je odgovorio da ne zna, ali da će se cijepiti. Predložio je da se on i premijer Andrej Plenković mogu cijepiti prvi. Dodao je da nema uvid u plan cijepljenja.

Za promjene Ustava je rekao da ih neće komentirati. “Vladimir Šeks je ostao vjeran sebi – licemjer, on je mračan čovjek koji je nanio ogromnu štetu hrvatskom pravosuđu. Ja kao Predsjednik Republike neću komentirati promjene Ustava. Tu sam da po njemu živim i radim. Šeks bi nakon bezazlenog incidenta u proljeće ove godine tražio smjenu Predsjednika Republike. To je vrlo neobjektivan i nekompetentan čovjek”, rekao je Milanović.

O kupovini novih aviona rekao je da je upoznat sa svime, no nije htio komentirati preporuku Povjerenstva. “Pričekajmo još par dana, odluku na kraju donosi Vlada, a ja ću je podržati u svakoj od tih mogućih odluka”, istaknuo je.

Najavio je da odluka vrlo brzo neće biti tajna. “To je novac hrvatskih građana i to vrlo brzo više neće biti tajna”, zaključio je Milanović.

Banožić: “Avioni bi trebali biti na ponos svima”

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je vojni poziv izrazito zahtjevan. “Posebno se to odnosi na pilote kojima je svaka vježba zahtjevna”, poručio je i dodao: “Ono što danas podrazumijeva ratno zrakoplovstvo nisu samo helikopteri, nego su to prije svega borbeni avioni. Međuresorno povjerenstvo obavilo je odličan proces. Uvjeren sam kako ćemo sljedeće godine donijeti najbolju odluku o nabavi novih višenamjenskih aviona”.

Kazao je da vjeruje da će ti avionu biti na ponos svima nama. Kad se utvrdi točan iznos, dodao je, onda će se utvrditi i način financiranja nabave aviona. “Moja želja je da financiranje ide preko Ministarstva financija, na taj način će se znati za što je novac otišao”, rekao je Banožić.

“Cijeli proces nabave aviona je u sebi imao suženi izvor podataka prema javnosti. Jedan od kriterija je 2024. godina u kojoj ističu naši resursi. On je jedan u cijelom nizu podataka i vrlo bitan podatak”, objasnio je Banožić.

Hranj: “Naši zrakoplovci sudjeluju u svim operacijama u kojima su potrebni”

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj kazao je da je HRZ danas nezamljenjiv. “Od gašenja požara do akcija spašavanja. Naši zrakoplovci sudjeluju u svim operacijama u kojima su potrebni. Oni su i u KFOR-ovim akcijama na Kosovu”, dodao je Kranj.

“Vjerujem da je pred nama novi investicijski ciklus opremanja HRZ-a koji mora osigurati sigurnost zračnog prostora. Uvođenje novog borbenog aviona zahtijeva najveću moguću pažnju”, istaknuo je načelnik Hranj i istaknuo da je uvjeren da su naše zračne snage spremne za tu novu zadaću.

“Već sutra moramo započeti s pripremom novih pilota i tehničara za nove avione. U tome moramo djelovati efikasno, realno i racionalno. Poseban naglasak bitan je na fizičkoj sigurnosti svakog pojedinca”, zaključio je.

Komentiraj