Milanović o Schmidtu: “Gospodin je sprčkao nekakvu kašu pa se prepao i pobjegao u Njemačku ženiti kćer”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je bio na polaganju prisege 20. naraštaja kadeta HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’. Milanović je u izjavi za medije, između ostalog, osvrnuo se na izjavu premijera Andreja Plenklovića, koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti.

“A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite. Ja sam morao istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome. O besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu”, rekao je Milanović pa nastavio:

“Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. I sada Andrej Plenković poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže”, poručio je Milanović.

Predsjednika su novinari pitali i za komentar optužnica iz Srbija po kojima se terete hrvatski piloti, odnosno bivši zapovjednici hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Da sam premijer učinio bih nešto. Vlada nije učinila ništa. Mogu mu predložiti, ali ne ovako javno. Tu se radi o terorizmu nad hrvatskim pilotima. Oni nisu ni letjeli tada, oni su bili zapovjednici onima koji su letjeli. Nejasno je što Srbija želi, oni žele ući u Europsku uniju. Neću pomagati nekome tko si ne želi sam pomoći. Srbija se ponaša kao da se sprema u šangajsku skupinu. Hrvatska naravno ima načina da odgovori ako postoji politička volja. Može Plenković, zašto neće, ne znam. Ako ti netko opsuje mater nekoliko puta možeš postupati ili ne. Ima cijeli niz pitanja koja Srbija nema pravo postavljati. Ta cijela njihova moralu auru da sude o svemu što se događalo na području bivše države, to ih neće odvesti u EU”, rekao je Milanović.

Milanović o smjeni Kindera: “Bilo mi je mučno to napraviti, ali ja tu nemam izbora”

Komentiraj