MILANOVIĆ O NASILJU: “Muška je odgovornost presudna”

Da se zaustavi nasilje nad ženama ključna je odgovornost muškaraca, izjavio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježavanje je održano u formi komemoracije za žrtve zločina 22. rujna 1999, kada je 28-godišnji Mato Oraškić prije ročišta zbog razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

”To će zauvijek ostati bolna mrlja i bolno sjećanje na to što se može dogoditi kada bijes i mržnja prevlada, prije svega u muškarcima”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović prisjećajući se tog zločina.

Predsjednik je u svojem obraćanju podsjetio na pjesmu američkog soul pjevača Jamesa Browna “It is a man’s man’s world”, u kojoj stih iza naslovnoga glasi “But it would be nothing without women or a girl”.

“Ali ne bi bilo ništa bez žena i djevojaka”, citirao je Milanović. “Muška je odgovornost ovdje ključna i presudna. Počinje u obitelji, tamo se uče sve lijepe i pogane stvari. I u školi”, rekao je Milanović i dodao kako iz vlastitog iskustva vidi razlike u odgoju dječaka nekada i sada.

“Danas se nasilje u školi i oko škole vrlo strogo promatra, analizira i roditelje zove u školu non stop. Nismo ostali na mjestu, otišli smo naprijed. Da ćemo biti kao Danska ili Švedska nećemo, ni ne trebamo, ali dječake moramo učiti da se problemi ne rješavaju silom i šakama i da svoje hormone smire. Da se ne koriste nasiljem. Neka se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je Milanović.

Komentiraj