Milanović o Banožiću: “Nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder. Plenković to mora riješiti”

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjeluje na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade ZNG/HV. Prije toga je na Trgu Svetog Jurja položio vijenac kod Spomen obilježja 137. brigade ZNG/HV, a kasnije je odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje o sjednici Vijeća za obranu kaže kako bi trebala biti održana svakako prije donošenja proračuna, kazao je kako je vojska prioritet. Predsjednik je naglasio kako će se Sjednica vijeća za obranu održati prije donošenja proračuna kako bi se razgovaralo o pitanjima financiranja vojske.

“To je jednako važno kao i avioni, ali važnije”, govori dodajući da to mora osigurati izvršna vlast jer vojnici to ne mogu javno govoriti nego govore njemu. “Reakcije nema, a to moramo dići na operativno višu razinu”, pručio je Milanović.

“Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitanje svoje Počasno-zaštitne bojne ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar”, govori predsjednik.

“Sastanak neće izgledati dobro. Između dobrih odnosa Plenkovića i mene stoji osvetnična težnja ministra obrane. Ne može nekakav ministar reći da će nekoga potjerati u mirovinu. Ja protumjerama neću uzvraćati, na vojnicima se ne smije iskaljivati”, kazao je.

O suradnji s ministrom Banožićem

Na pitanje može li i dalje surađivati s ministrom Banožićem kaže: “On je nebitan. Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika.”

“To su kamikaze, pojavio se nekakav junior ministar, Plenković to mora riješiti. Od njega se očekuje da to riješi. Ovo što se sada događa – to su poruke koje se odašilju unutar HDZ-a”, rekao je Milanović.

“Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto”, kaže.

Navodi kako ga zabrinjava brzina obnavljanja letjelica koje ima vojska. “To su u principu dobre letjelice, ali imamo problem u njihovu održavanju. To traje, ali treba objavljati. Helikopteri su jedino u Rusiji mogli biti održavani”, naveo je Milanović na pitanje o helikopterima koji ne lete.

“Moja moć nije velika, ali kad je vojska u pitanju, zna se tko je vrhovni zapovjednik”, rekao je Milanović, prenosi N1.

Milanović kaže da u vojsci vidi prije svega rad i posvećenost poslu. “Ovo što sad nabavljamo je lijepo, veliko, skupo”, kaže.

“Ako si ministar i ako ti je 10 puta rečeno nešto od strane glavnih vojnih zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom da to nije u stanju ministar, kao što nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer samo on to može razriješiti”, kaže.

“Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto”, kaže.

INA – MOL

Na pitanja o presudi u slučaju INA-e i MOL-a kaže kako ona neće pomoći odnosima dviju država dok je Orban premijer. “To je povijest pakosti i zlobe, to su heroji doba zlog. Orban tvrdi da je tadašnjii predsjednik Uprave MOL-a nedužan kao djevica Marija, to nije”, govori. Dodaje i da Vlada na tome ne radi jer su joj “važni odnosi s vlašću u Budimpešti”.

O rezultatima najnovijeg Barometra prema kojemu HDZ ima i dalje veliku podršku, usprkos presudi za Fimi mediju, kaže: “Nadam se da ću jednog ne tako dalekog dana prestat odgovarat na ovakva pitanja i da mi to neće biti bitno u životu.”

Na pitanja o cijepljenju kaže da uvijek treba misliti na druge, ali u ovoj situaciji treba misliti na sebe. “Sad već vidim da u nekim spotovima i motivacijskim prilozima, novinari počinju koristiti rečenicu ‘Misli na sebe’, to su čuli od mene.”

Što se tiče imenovanja veleposlanika i zastoja u tom procesu kaže: “Ne znam, Plenković bi trebao pitati Miljenića. Ja ne odgovaram za njega, kao što on ne odgovara za Banožića. Prije mjesec i pol dana se Grlić Radman prestao javljati Miljeniću. Sad se opet javio, ali Miljenić nešto prtlja. Moram ići.”

Komentiraj