Milanović: “Nema informiranije osobe u državi od premijera, nemojmo fantazirati. Nisam nervozan, bijesan sam”

Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je, nakon konferencije “Dan velikih planova”, novinarima dao izjavu. Podsjetimo, jučer je Milanović rekao da je premijer Andrej Plenković morao znati za istragu o Janafu, a premijer mu je odgovorio, među ostalim, da je nervozan.

“Nema informiranije osobe u državi od premijera. Nemojmo fantazirati”, rekao je predsjednik na početku.

“Što znači tajni? To mora znati određeni krug ljudi. Premijer je prvi među njima, a i ministar unutarnjih poslova. Oni ne smiju utjecati na postupak, ali moraju znati. Meni su se takve stvari nekoliko puta dogodile. Ali ako već to nije znao i ako se nešto odvijalo filmskom brzinom, u realnom vremenu, premijer možda nije bio dostupan. Ali onda je nakon toga morao biti detaljno informiran što se događalo jer to utječe na njegov posao, odluke i reputaciju”, rekao je.

Dodao je da su proveli dva dana tako što je on odgovarao na pitanja je li njega SOA brifirala. “Nije. Jer nije znala. Nebitan sam ja. Ja ne donosim odluke o imenovanju ljudi na čelo javnih kompanija. Premijer ih donosi, on nije brifiran i to je skandal”, kazao je Milanović.

Upitan kada je on znao za bivšu županicu Marinu Lovrić Merzel kazao je “prije nego je uhićena, nažalost”. “Dovoljno prije da znam da se provodi istraga. I nije lako živjeti s tim i nije lako ići u krevet s time. Ali to je razina povjerenja koju javnost mora imati u hrvatskog premijera jer će u protivnom državu voditi suci u Strasbourgu, novinari i neki mediji i mafija. I oni koji kartaju po zagrebačkim klubovima”, rekao je Milanović.

Ponovno se dotaknuo predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića. ”Ispričavam se sucu Turudiću koji me ispravlja u pauzama kartaških seansi”, rekao je.

Na novinarsko pitanje koji su to kriteriji o kojim istragama će se informirati premijer, a o kojima neće, Milanović je odgovorio da je to stvar upravljačke kulture u svakoj Vladi.

“Kad ste ljude izabrali, dali ste im određeno povjerenje. Naravno da u ovom slučaju možda nije bilo moguće u realnom vremenu predvidjeti što će se događati. Da će taj ogroman novac biti nošen u neki zagrebački klub čovjeku koji je na čelu Janafa. Ne trafike, Janafa. To je ozbiljna stvar. Možda nije bilo vremena da premijer to sazna. Kad se to već dogodilo, a sad je i pitanje što se dogodilo i zašto ta cijela priča nije prekinuta kada se nosio tako veliki novac, dakle to je corpus delicti, to je kao da uhvatite kamion kokaina – to hvatate. Nećete hvatati Pabla Escobara, do njega ne možete doći. Ali imate kamion kokaina. Nakon toga premijer očito nije obaviješten. Ne brifiran, nego upozoren. Povučen za rukav: ‘Čuj druže, prijatelju, imamo ozbiljan problem ovdje’. To premijer mora znati. U protivnom odustanimno od države. Netko mora voditi državu – to je premijer”, poručio je Milanović.

”Ne znamo je li istina da je Kovačević dobio mito, to znamo čitajući po medijima, ne znamo je li novac predan, možemo vjerovati policiji, kao dječak sam uvijek navijao za policiju u filmovima. Odustali su od racije, upada, kak da velim da se Turudić ne uznemiri. SOA se bavi terorizmom, a ne ovime. Ovo nije baš džeparenje, ovo je više od toga. Govoriti da je premijer maza koja sa strane radi ono što ga ne može izložiti, a onda dovuče glavnog državnog odvjetnika što meni ne bi palo na pamet. Neka ne govori da sam nervozan, on je nervozan, ja sam bijesan. U ovakvo stanje je doveden neznanjem i glupošću svojih suradnika”, poručio je.

Objašnjava da premijer ne smije utjecati na tijek, ali mora biti upoznat. ”Ako nisi ulovio lava kojeg si imao na puškometu (a to je bio direktor Janafa) i dovedeš mi očerupanu kokoš… to nema smisla. Ima smisla samo ako dovedeš King Konga, ali King Konga nema, on je bio King Kong. Imam pravo postavljati to pitanje, nemam pravo postaviti pitanje kardiokirurgu čuj zašto si ovdje rezao, to samo budala može pitati”, objasnio je u svom stilu Milanović.

”Ovo je apel za zaštitu institucije, a ne napad na premijera. Nisam nervozan, nikad nisam nervozan, ljut sam jer vidim što se događa. Saborsko povjerenstvo subito, odmah jer ovo je ozbiljan skandal”, zaključio je.

Komentiraj