Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

MILANOVIĆ Nekima u državi očito smeta što stvari u Hrvatskoj idu naprijed i na bolje

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović najavio je u utorak kako će SDP s četiri partnerske stranke uskoro potpisati koalicijski sporazum za predstojeće izbore, a nada će da će sporazumu pristupiti i IDS, kako bi Hrvatsku, istaknuo je, zadržali u pozitivnom, zdravom smjeru i ne dopustili da se vrati u vrijeme mraka.

“Moramo učiniti sve da zadržimo Hrvatsku u pozitivnom, zdravom pravcu kojim je krenula, pravcu rasta, pravcu otvorenosti, pravcu tolerancije, a ne da se vraćamo u vrijeme mraka” istaknuo je Milanović tijekom posjeta Čakovcu i Međimurskoj županiji.

Nije želio komentirati kada će biti izbori, ponovivši kako če se o tome konzulitirati s vladajućom većinom u Saboru. Najavio je skoro potpisivanje koalicijskog sporazuma SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista i A-HSS-a, te izrazio nadu da će među njima biti i IDS. “Ako i neće biti, i dalje će IDS-u vrata biti otvorena”, kazao je.

 

  • Za prozivke člana Predsjedništva HDZ-a Gordana Jandrokovića da Hrvatska nema strategiju za izbjeglice s Bliskog istoka poručio je kako bi volio da je HDZ imao strategiju vezanu za probleme sa švicarskim frankom, “a ne da su populistički tapšali ljude po ramenima govoreći kako će sve biti u redu”.

 

Milanović licemjernim smatra govoriti o hrvatskoj strategiji kada ni EU nema strategiju o izbjeglicama. Izbjegličku krizu ocijenio je akutnom te ustvrdio kako bi “oni najveći u EU, poput Rima, Pariza, Berlina i Londona, trebali voditi k rješenju, a Hrvatska će onda biti partner”. “Ne smijemo tu biti sitni i uskogrudni, moramo biti ljudi. Ne možemo kao prije 20 godina primiti pola milijuna ljudi, ali možemo pomoći” rekao je Milanović. Istaknuo je kako se svi trebamo prisjetiti kada su uslijed rata izbegli državljani Hrvatske i BiH, a drugi su im otvorili svoja vrata.

Milanović rješenje izbjegličke krize ne vidi u podizanju ograda i žica, a mađarski primjer ocjenjuje “liječenjem frustracija”, navodeći kako će izbjeglice i dalje dolaziti, pri čemu najveći dio tereta moraju snositi najveće države.

Potpisnicima peticije za uvođenje usklika “Za dom spremni” kao službenog pozdrava u Oružane snage RH poručio je neka pogledaju što je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, na skupovima kada se osnivao HDZ, govorio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu i što je taj pokret značio za hrvatsko nacionalno biće. Ista poruka, naglasio je, vrijedi i za HDZ, “ali i sve one koji žele vratiti Hrvatsku u mrak”, istaknuvši kako nekima u državi očito smeta što stvari u Hrvatskoj idu naprijed i na bolje.

 

  • Premijer je zajedno s ministrom zdravlja Sinišom Vargom obišao Županijsku bolnicu u Čakovcu, izrazivši zadovoljstvo kako bolnica radi i izlazi iz financijskih problema, a pohvalio je i činjenicu da se čak 80 posto Međimuraca liječi u ovoj bolnici. Zaključio je kako su ovakve bolnice županijske samo na papiru, što se može prevladati na način da se u njima radi sve ono što se može raditi.

 

Milanović je naglasio kako decentaralizaciju ne vidi kao podjelu na nekoliko regija, već da ovakve ustanove te gradovi i županije imaju i raspolažu s više novaca, ali samim time imaju i više obveza. “Vlada, pa ni u maloj Hrvatskoj, ne smije se baviti svakim CT aparatom ili svakim dijelom opreme, već županije trebaju preuzeti odgovornost za bolnice, ali to se neće moći toliko dugo dok je Hrvatska finanacijski centralizirana”, poručio je Milanović.

To je, istaknuo je, pravi problem decentralizacije u Hrvatskoj, dodavši kako se ne želi bilo kome dodvoriti nekim frazama o četiri ili pet regiji. “Hrvatskoj treba finacijska decentralizacija, ali tijekom izlaska iz krize to je bilo teško postići. To je jedna od prvih stvari o kojima treba razmišljati i aktivno raditi na tome”, kazao je Milanović.

Kao dobar primjer istaknuo je izgradnju 30 milijuna kuna vrijedne nove zgrade Doma zdravlja u Čakovcu kojeg u prvoj fazi, vrijednoj 6,3 milijuna kuna, Međimurska županija gradi s 55 posto vlastitih sredstava. Ubuduće se, rekao je, Vladu i ministre neće trebati povlačiti za rukav i pitati ni za izgradnju školskih objekata. “To je novac koji je tu zarađen, pa ide u Zagreb i onda se opet vraća u Međimurje i sada bi se kao Vladi trebalo pljeskati jer je nešto dala. To je krivi koncept, a pravi koncept treba biti da ovdje ostane što više novaca i što više obveza”, naglasio je premijer.

Komentiraj