Patrik Macek/PIXSELL

Milanović: Ne sviđa mi se parodija na himnu, ali ćemo i dalje financirati Novosti

Premijer Zoran Milanović izjavio je u srijedu kako mu se ne sviđa parodija na hrvatsku himnu kojom je tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća popratio vojni mimohod u Zagrebu, ali i poručio da će Vlada i dalje financirati taj tjednik.

Milanović je to kazao u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Šimunovića (HSP AS), koji je pjesmu pod nazivom “Lijepa naša haubico” nazvao tekstom punim mržnje, koja vrijeđa hrvatski narod.

Milanovića je upitao kako su sankcionirani autori te pjesme te hoće li Vlada i dalje financirati tjednik Novosti.

“Pročitao sam šaljivu pjesmicu koju su objavile Novosti, ne sviđa mi se to, to je jedan oblik bezveznog ruganja. Dam si nokat odrezat da su autori toga Hrvati, mislim da znam i koji, to su dečki koji se vole šaliti na nepriličan način”, kazao je Milanović.

Naglasio je, međutim, da Vlada financira i da će i dalje financirati taj tjednik, koji, kaže, najčešće kritizira njega osobno i njegovu stranku (SDP).

“Iznenadili biste se kad biste vidjeli što sve hrvatski proračun financira i kakve sve periodike i tjednike financiramo pa i kakve se ideje, fašističke, promiču u tim publikacijama.

Mogu samo poručiti, to su neukusne šale koje će jedan broj ljudi u Hrvatskoj iziritirati. Ja na to isto ne gledam sa simpatijama, ali to je sloboda, to je demokracija, to su slobodne novine. Vlada financira i brani taj prostor slobode, čak i pod cijenu neodgovornosti i šlamperaja”, kazao je Milanović.

Dodao je kako je “u medijima nekad bila kontrola pa se znalo koji je drug i drugarica, koji su u međuvremenu okrenuli kapute, što smio pisati”, ali da se u demokraciji samo novinarstvo i ceh mora izboriti za dignitet i kvalitetu svoje profesije.

Nezadovoljan odgovorom, Šimunović je podsjetio kako je pjevač Marko Perković Thompson s 25.000 kuna kažnjen zbog uzvika “Za dom, spremni” na početku svoje pjesme “Čavoglave”, koju u istom obliku izvodi već 25 godina.

“Vaša vlada nasilno želi izbrisati povijest Domovinskog rata i činjenicu da je pozdrav ‘Za dom, spremni’ bio obrambeni pozdrav, motivacija hrvatskih branitelja i da su ga na svom rukavu nosili branitelji HOS-a, suprotstavljajući se zvijezdi petokraki koju su nosili agresori na svim bojištima”, rekao je Šimunović.

Zauzeo se za zabranu isticanja petokrake “pod čijim su simbolom izvršeni najstrašniji zločini u Hrvatskoj”.

Na njegovo je izlaganje reagirao predsjednik Sabora Josip Leko, koji je zastupniku poručio kako je “u ime demokracije i u Saboru dozvoljeno iznositi svoja stajališta”, ali i upozorio kako bi bilo korektno da u parlamentu propagira ono što je u Hrvatskoj općeprihvaćeno.

Na Šimunovićevo izlaganje Milanović se još jednom osvrnuo u odgovoru na iduće zastupničko pitanje IDS-ova Valtera Boljunčića.

“Mislim da se zna tko bi se u ovom trenutku trebao od toga ograditi, zna se, ali neće”, kazao je Milanović.

Komentiraj