Narodna koalicija održala je prvi službeni predizborni skup u Varaždinu na kojemu je kandidat za premijera, predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo da ta koalicija SDP-HNS-HSS-HSU ima ozbiljan program i ljude s iskustvom za zgradnuju moderne Hrvatske.

U svom govoru na skupu Milanović u nekoliko je navrata naglasio da Narodna koalicija nudi biračima sposobne i dobre ljude koji već sada iza sebe imaju iskustvo. Uvjeren je da birači to znaju i da će zbog toga glasati za njih. Rekao je da je siguran u pobjedu Narodne koalicije, koja donosi red i “siguran smjer” jer država mora biti uređena tako da služi interesima građana.

A politički suparnici, rekao je, “nisu zlo, ali da nisu ni dobro za Hrvatsku jer ona može bolje, brže, jače, neovisnije”.

Poručio je članovima koalicijskih stranaka da se ne daju uvući u rasprave o svjetonazorskim temama i svađe. Narodna koalicija ima ozbiljan program, treba dalje graditi modernu Hrvatsku koja se ne zatvara u sebe i koja se ne opterećuje što je bilo ’45, rekao je, i istaknuo da se treba okrenuti onome što nas čeka već danas, ” jer sutra počinje danas”.

Na novinarsko pitanje zašto je kampanja počela u Varaždinu, odgovorio je da Koalicija na sjeveru Hrvatske uživa velika podrška u narodu i da je to u duhu Narodne koalicije da se kampanja započne tamo gdje je velika podrška naroda.

Pozvao je političke suparnike da debatu nastave o životnim temama za Hrvatsku, da rasprave nastave stručnjaci i pojasne detalje programa s kojim izlaze na izbore.

Odgovarajući kasnije na novinarsko pitanje znači li da ne namjerava ići dalje u sučeljavanja, odgovorio je da je prerano o tome govoriti, da je to sada sporedno. Ovo je ozbiljan posao, treba ići u dubinu rekao je i pozvao tim “Domoljubne koalicije, koja je de facto ostala ista samo je promijenila ime” da objasni svoje prijedloga, a da će ljudi iz Narodne koalicije objasniti svoj program i s tim će se ići  pred birače.

Na pitanje odustaje li od sučeljavanja, rekao je da bez njega ne bi bilo ni te debate, da je on uvijek za borbu, ali da sučeljavanja ne bi trebalo pretvoriti u predstavu predsjednika dviju najvećih stranaka.

Debatu je vidjelo pola milijuna ljudi, ni ja ni gospodin Plenković se ne možemo promijeniti u dva tjedna, ali mnoga od onih pitanja koja smo otvorili – a građani će ocijeniti tko je koliko bio uspješan – trebaju stručnjaci dalje razrađivati pred očima javnosti, rekao je Milanović.

Na traženje novinara da komentira program Mosta nezavisnih lista, Milanović je rekao da je jedino upoznat  s dijelom programa gdje se Most zalaže za “građansko oduzimanje” što je i u programu Narodne koalicije. Kaže da mu je drago da razmišljaju o tome na isti način gdje bi se kod teških kaznenih djela, u tijeku građanskog  postupka, imovina preventivno oduzimala. Kaže da to imaju neke države poput Slovenije i da se na tom modelu radilo već u prošloj Vladi.

Na novinarsko pitanje o mogućoj suradnji s Mostom, odgovorio je da se sada govori o programima i da se ne smije biti osoban jer je u zadnjih pola godine bilo osobnih reakcija.

Na skupu je govorio  i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuvši marljivost i uspjehe sjeverne Hrvatske. “Jedanaestog rujna odlučujemo hoćemo li dati šansu da ostatak Hrvatske više liči na vas. Nije slučajno Ivanec dobio nagradu za najprimamljiviju investicijsku destinaciju u Europi, nije slučajno da se u Međimurskoj županiji može brže napraviti tvornicu nego u Njemačkoj, nije slučajno stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji duplo manja od hrvatskog prosjeka, a rast zaposlenosti najveći u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako se to ne događa u Lici, Dalmatinskoj Zagori, Slavoniji? Tamo je HDZ,”  kazao je Vrdoljak.

U lijevi centar se može imati povjerenja, rekao je i naveo kako je tehnički ministar poduzetništva i obrta Darka Horvata nedavno govorio kako arbitražu protiv MOL-a treba prekinuti jer mu je to rekao njegov šef stranke. “S punim autoritetom govorio je da pustimo Mađare da uzmu Inu. Prije tri mjeseca došao je novi predsjednik HDZ-a i taj čovjek je opet na listi. Je li to povjerenje,”  upitao je.

Dodao je i da je Gordana Rusak u devet mjeseci promijenila četiri stranke i završila kod Milana Bandića. “Milan Bandić je s punim autoritetom izgovorio  ‘Milanović je dokazano nesposoban, Plenković je nedokazano sposoban’. Bandić je dokazano sposoban samo što pravosudni organi to još moraju dokazati,” ustvrdio je Vrdoljak.

Na skupu su govorili i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, nositelj liste Siniša Hajdaš Dončić, varaždinski župan Predrag Štromar i Zvonimir Sabati iz HSS-a. Svi su poručili da vjeruju u pobjedu Narodne koalicije. U Varaždinu su predstavljeni i kandidati s liste Narodne koalicije za III. izbornu jedinicu.

Komentiraj