Milanović na svečanoj akademiji povodom Dana HOK-a: “Radnička, obrtnička Hrvatska, posebno Zagreb, nije umrla i neće umrijeti”

Hrvatski obrtnici danas prate trendove na tržištu jednako dobro kao što barataju svojim alatima, čuvari su tradicije ali i nositelji izazovne i zahtjevne sadašnjosti, istaknuo je u četvrtak na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke (HOK) njezin predsjednik Dragutin Ranogajec.

Ranogajec je rekao i da je HOK dom strukovnog obrazovanja, napomenuvši da se samo kvalitetnim strukovnim obrazovanjem može riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u zemlji.

Poticanjem učenika da upišu strukovna zanimanja čuvaju se obrtničke struke bez kojih svakodnevni život ne bi bio moguć, kazao je.

Ranogajec je upozorio i kako su posljednjih godinu dana obrtnici preživjeli teške trenutke, prije svega zbog pandemije covid-19, koja je nanijela veliku štetu obrtništvu.

“Zahvaljujući Vladi koja je osigurala sredstva za očuvanje radnih mjesta obrtništvo se održalo na životu i raslo”, istaknuo je.

PHOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Naglasio je i kako su obrtnici nukleus hrvatskog gospodarstva, no ne očekuju nikakve posebne povlastice. “Tražimo da nam se omogući da nesmetano radimo, stvaramo i otvaramo nova radna mjesta”, kazao je napominjući kako je nužno stvoriti uvjete u kojima će obrtnici biti usmjereni na kvalitetu svojih proizvoda i usluga bez dodatnih birokratskih opterećenja.

Svečana Akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je izjavio da zna što znači biti obrtnik te koliko je to danas težak posao.

“Znam koliko je bilo teško izdržati ovu krizu i koliko je važno da je država pomogla, kratkoročno, jer dugoročno niti ne može. Ali na kraju svaki obrtnik je svoj gazda, osobni menadžer, svatko svoj osobni kreator u nečemu što čini hrvatsku ekonomiju”, rekao je.

Milanović je obrtnicima zaželio da imaju dosta posla, uredne financije te da nemaju nikakve veza sa stranačkom i dnevnom politikom, jer će to jačati njihov kredibilitet.

“Radnička, obrtnička Hrvatska, posebno Zagreb, nije umrla i neće umrijeti. Ona je živa, vi je zastupate“, rekao je predsjednik Milanović ocijenivši kako Komora dobro radi. “Za Hrvatsku gospodarsku komoru imam kritiku, ali obrtnička komora je nešto drugo. To su stotine, tisuće profesija, zanata i sve skupa bez jednog mjesta za potporu ne bi funkcioniralo”,  istaknuo je.

PHOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je kazao kako je HOK kao institucija glas više od 93 tisuće hrvatskih obrtnika, “stupa hrvatske ekonomije koji je u proteklih godinu dana pokazao kako i na koji način odoljeti izazovima, uspjeti i biti još jači”.

U proteklih šest mjeseci, naveo je Ćorić, u Hrvatskoj je otvoreno više od tri tisuće novih obrta što pokazuje da je hrvatsko obrtništvo i covid krizu i sve ostale izazove dočekalo spremno, preživjelo i u konačnici iz svega izašlo još jače.

Rekao je kako će Ministarstvo i nadalje biti potpora obrtnicima, kroz kreditne linije i potpore te kroz stipendiranje učenika itd.

Na svečanoj akademiji najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore “Zlatne ruke” te su promovirani novi majstori i majstorice obrta.

Komentiraj