MILANOVIĆ: “Likovi iz Povjerenstva za borbene zrakoplove u sukobu su interesa”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je kao svoj načelni stav dao prioritet američkoj ponudi višenamjenskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj, iako će, kaže, u konačnici presudnu ulogu odigrati cijena ponude i stručna prosudba.

“Prvi izbor trebali bi biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga – darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi”, izjavio je Milanović upitan za najbolju ponudu borbenih zrakoplova nakon što su zaprimljene ponude od četiri države, a SAD nudi nove F-16 blok 70 zrakoplove.

Istaknuo je kako će presudnu ulogu imati i cijena ponude i što se za nju dobiva, a odluku će donijeti stručnjaci i Vlada.”Ako smo se odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova, idemo ih nabaviti. No, trebamo 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, u ratu ili u Siriji”, poručio je Milanović.

Osvrnuo se i na Povjerenstvo za nabavu borbenih zrakoplova, rekavši kako u njemu neki “likovi” najprije odlučuju o nabavi, a u drugoj fazi daju mišljenje o onome što su prethodno odlučili.

“Tu postoji funkcionalna dilema”, rekao je Milanović. Posebno je apostrofirao članstvo u tom povjerenstvu ravnatelja SOA-e Daniela Markića  i načelnika Glavnog stožera OS Roberta Hranja,  koji je, kaže, admiral pomorstva, a ne stručnjak za zrakoplove.

Poručio je i da će “radi mira u kući”, podržati rad povjerenstva za nabavu zrakoplova, no iz odlučivanja je  izuzeo sebe i svoje suradnike “kako ne bi davali mišljenje o nečemu u čemu su sudjelovali”.

“To je sukob interesa”, ocijenio je Milanović.

Komentiraj