MILANOVIĆ IZ BRAZILA ‘Nisam optimist oko mirovnih inicijativa, nema šanse da se neke usijane glave smire’

Autor:

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva

UESLEI MARCELINO/REUTERS

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da nije optimist u vezi mirovnih inicijativa, u vrijeme dok traju teški pregovori o primirju u Gazi i priprema se mirovni samit o Ukrajini u Švicarskoj.

Osvrnuvši se na sastanak u ponedjeljak s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lula da Silvom u Brasiliji, rekao je da se radi o “jednom od svjetskih lidera”.

‘Mirovne inicijative u fokusu razgovora’

“Ovdje je glavni razgovor bio politika, mirovne inicijative, ali vidimo kako to funkcionira zadnjih dana. Nema šanse da se neke usijane glave smire i nisam optimist“, rekao je Milanović, prema priopćenju njegova ureda.

Za da Silvu je rekao da zagovara stvari “koje su ljudske, koje nisu usmjerene ni protiv koga, koje su za mir, za suradnju među narodima, bez predrasuda, sve ono što bi svakome u našoj zapadnoj civilizaciji trebalo biti blisko, i kršćanskim strankama i liberalnim i socijaldemokratskim”.

Još se ‘brusi’ mirovni plan za Izrael i Gazu

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o okončanju rata u Gazi koji sada predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

Jedna od spornih točaka je inzistiranje Izraela da neće raspravljati o privremenim primirjima sve dok se ne uništi Hamas. Ta palestinska militantna skupina, koji ne pokazuje znakove odstupanja, kaže da će osloboditi taoce samo ako dođe do trajnog okončanja rata.

Zelenski razočaran

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom obrane u Singapuru, rekao je da je razočaran što se “određeni svjetski čelnici“ nisu obvezali sudjelovati na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj.

Kineski predsjednik Xi Jinping neće sudjelovati, a SAD će umjesto Bidena predstavljati potpredsjednica Kamala Harris.

Rusija nije pozvana na sastanak zakazan za 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna, što je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao, rekavši da se Rusiju neprestano proziva, a nije dobila pozivnicu na konferenciju.

Saveznici njegove zemlje također ne vide svrhu sastanka na kojem neće biti prisutne obje zaraćene strane, dodao je.

‘Hrvatska ne može proizvesti onoliko koliko Brazilu treba’

Govoreći o bilateralnim odnosima s Brazilom, Milanović je rekao kako se nada da će potaknuti brazilske Hrvate na gospodarsku suradnju s Hrvatskom.

No, dodao je da s brazilskim čelnicima nije puno razgovarao o ekonomskoj suradnji jer Hrvatska ne može proizvesti “onoliko koliko njima treba”.

“Ono što proizvedemo, uglavnom prodamo kod kuće ili u Europskoj uniji i to je dobro, iako bi moglo i bolje”, rekao je Milanović.

RADIO NACIONAL Predrag Matić Fred: Plenković se na Bregani promijeni, a Milanović nije rusofil, ali…

On je u utorak razgovarao s guvernerom i gradonačelnikom Rio de Janeira, a u srijedu će se u Sao Paolu sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Brazilu, stoji u priopćenju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.