MILANOVIĆ ‘Inauguracija će se održati u Uredu predsjednika’

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović dao je intervju u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao buduće odnosu s vladom i premijerom, prve poteze te tko će mu biti u timu.

Milanović je na početku poručio da građani od njega mogu očekivati da “brani Ustav i bori se protiv lopovluka”. Milanović je naglasio da nije “obećavao čuda”.

Kazao je kako ga je šokiralo trostruko ubojstvo u Splitu, ali i da Split nije “najgori grad na svijetu”.

“Hrvatska je dosta sigurna zemlja i stupanj javne sigurnosti je dobar. Treba više raditi na prevenciji. Mogu na prvu razumjeti i ljude koji na Facebooku, ali na drugu ne mogu. To treba prestati i tu Vlada ima moju podršku”, izjavio je Milanović dodavši da je “taj grad nastao na mišićima, na velikom rastu, na nagloj urbanizaciji i to se do dan danas nije uspjelo pomiriti”.

“To je sociološki-sigurnosno veliki izazov”, smatra novi hrvatski predsjednik.

Komentirao je i slučaj u Andraševcu, kazavši kako se “dogodio užas” te da treba ulagati u odgovarajući smještaj za starije ljude.

Najavio je kako će se inauguracija biti organizirana u Uredu predsjednika, gdje će biti pozvani oni za koje “smatra da moraju biti tamo”.

“To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga”, kazao je Milanović.

Potvrdio je i da neće nositi lentu, ali i da ju neće ni ukidati.

Milanović je najavio i da će otići na paradu povodom Dana pobjede u Moskvi na koju ga je pozvao ruski predsjednik Vladimir Putin, ali da ne podržava aneksiju Krima

“Ali to ne znači da neću raditi na dobrim odnosima s Rusijom”, naglasio je Milanović.

Novoizabrani predsjednik zadovoljan je suradnjom s aktualnom predsjednicom, a premijerovu najavu “tvrde kohabitacije” nije želio komentirati, dodavši da se javnost može nadati “konstruktivnosti, a ne destrukciji”.

“On ima svoje stranačke avanture koje traju već godinama i ne bih to komentirao”, kazao je Milanović.

Izjavio je i kako bi želio da Dragan Lozančić radi za njega, ali i da to ovisi o bivšem ravnatelju SOA-e.

“On radi za jednu od najuglednijih međunarodnih institucija na tom području. Ako se uspijemo dogovoriti, on će raditi za mene. Što se tiče SOA-e tu ću inicijativu prepustiti premijeru jer vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. Inače, u radu SOA-e ništa se značajno ne smije dogoditi bez suradnje premijera i predsjednika.”

Novoizabrani predsjednik je potvrdio i da će inicirati i formalno povlačenje hrvatskih vojnika iz misije u Afganistanu.

“Odmah natrag! To je potpuno bezglava misija, u Afganistanu nema rješenja”, smatra Milanović, koji je dodao kako tvrdnje da smo zajedno s Amerikom ušli u Afganistan nisu točne.

“Mi tamo nismo ušli zajedno, ušli smo više od godinu dana nakon Amerikanaca, u proljeće 2003. godine, godinu dana nakon što su Talibani poraženi. Ušli smo na inicijativu Vlade Ivice Račana, osobno sam u tome sudjelovao zajedno s još troje, četvero ljudi. To ne znači da nas to bilo čime obvezuje. Možemo izaći onda kad mi odlučimo, nema konzultacija. Ako se nastavite konzultirati reći će nam da ostanemo do kraja”, zaključio je Milanović.

 

Komentiraj