Milanović: “Imamo opstrukciju sustava, ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. E pa tako više neće ići”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanoić u utorak je bio na vojnom poligonu Gašinci, gdje je održan Dan za medije drugog dijela vojne vježbe “Stabilnost 21/1”. Uz predsjednika Republike su i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. Milanović je odgovarao na pitanja novinara.

O smjeni ministra, kazao je, mora odlučiti predsjednik Vlade. “To mora odlučiti premijer, to je pitanje njegovog premijera prema suradnicima. Oni rade dok ih on podržava, ako ima podršku u Saboru, može ih mijenjati. Ako ih mijenja prečesto, to nije dobro, ako ih ne mijenja uopće… Ali Beroš je ministar tek godinu dana”, rekao je.

Dodao je da je Radimir Čačić i njemu govorio da u Vladi ima nesposobne ministre: “U četiri oka svaki dan, ali javno ne. Ali Čačić je tada bio prvi potpredsjednik Vlade”.

Za skorašnju obljetnicu u Okučanima nada se da ‘neće biti kao lani’. “Ovakav način polaganja vijenaca u kojem vojnici tamo moraju stajati satima da bi se poštivale neke epidemiološke mjere pa političari dolaze na rate dovodi u nezavidan položaj načelnika Glavnog stožera i načelnika Kopnene vojske koji ako se ne žele zamjeriti nikome moraju tamo dežurati kao na šanku. Moraju doći sa mnom pa čekati Plenkovića pa čekati Jandrokovića… Mislim da ću im reći da ostanu doma. Da ih zaštitimo da ih ostavimo doma. Razmišljam o tome, sad ću razgovarati s ministrom. To je način da zaštitimo vojnike”, rekao je predsjednik.

O proširenju istrage oko Josipe Rimac u kojoj je predmet istrage i bivša ministrica Gabrijela Žalac Milanović je rekao: “Iza mene su generali, ovo je vojni poligon i ne mogu ništa reći jer ništa ne znam”. Na pitanje je li istraga oko ministara bilo u vrijeme kad je on bio premijer, odgovorio je da nije bilo istrage, osim oko ministra Varge. “Pazio sam na te stvari jako”, rekao je Milanović.

Upitan kada će razgovarati s premijerom o veleposlanicima, kaže kako svaki dan odgovara na to pitanje. “Kao što kao vrhovni zapovjednik imam veliku ulogu u kadrovskoj politici u vojsci, te suradnje u diplomaciji nema. Ljude se prima u službu kako se želi. Na meni je samo da prihvaćam odluke HDZ-a, e to tako više neće ići tako. To će ubuduće izgledati zakonito i uredno. Za svako zaposlenje će se tražiti suglasnost mog Ureda. Vlada će tu biti važnija, ali ja trenutno nemam apsolutno nikakve ovlasti ni informacije. Vidim da se događaju neki sukobi u diplomatskim klubovima. Tu netko ne govori istinu, zvat ću Plenkovića na razgovor. Imamo opstrukciju sustava i želju i ambiciju jedne stranke da kontrolira sve. Tako više neće ići”, kazao je Milanović.

Komentirao je i primanje generala Blaškića, osuđenog za ratni zločin. “Za koje ratne zločine je osuđen? Sve je to u redu, postoje razne kategorije ratnih zločina i kaznenih djela što se tiče ratovanja. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je odgovoran Ratko Mladić, ne bih ga primio. On je odgovarao za neke prijestupe. Primit ću i Petkovića”, istaknuo je Milanović.

Kratko je i komentirao kako mnogi čelnici državnih tvrtki imaju nesrazmjernu imovinu. “Bio sam predsjednik Vlade, velike, najveće stranke, otišao sam čela države s mizernom ušteđevinom. Onda sam tri godine radio pa sam nešto uštedio, ali to je sve smiješno u odnosu s tim koliko imaju neki ljudi za koje nikad nisam čuo”, zaključio je.

Komentiraj