Predsjednici SDP-a i HSS-a našli su se na ručku samo nekoliko sati nakon što je raspušten 8. saziv Hrvatskog sabora

Neposredno nakon što je Hrvatski sabor sam sebi izglasao nepovjerenje, odnosno raspuštanje, Zoran Milanović okupljenim je novinarima rekao da će lijeva koalicija na sljedećim izborima biti bogatija za nekoliko novih članova te je jasno dao do znanja da prvenstveno misli na HSS.

HSS prema onome što sam vidio, definitivno i nadam se nepovratno izlazi iz Domoljubne koalicije. Mislim da im tamo nikad i nije bilo mjesto. Mi smo s njima u povijesti imali dobru suradnju, a kakva će biti forma, to ćemo saznati, ja se nadam, u sljedećih mjesec dana”, izjavio je Milanović i, prema svemu sudeći, odjurio na radni ručak s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom. O tome da Milanović i Beljak ručaju u poznatom zagrebačkom restoranu As, Nacional je doznao od neovisnog izvora koji ih je slučajno vidio na ulazu u restoran, a naš je fotograf na licu mjesta dvojicu protagonista sastanka snimio po završetku ručka i izlasku iz restorana.

Kad su primijetili da ih ispred restorana čeka fotograf, Milanović i Beljak čak su se našalili jer je situacija na prvi pogled podsjećala na tajno snimljeni sastanak Zorana Milanovića i Drage Prgometa u stanu Ante Kotromanovića tijekom pregovora s Mostom, kada se sumnjalo da je informaciju o sastanku dojavio upravo Milanović. U ovom slučaju riječ je o potpuno drugačijim okolnostima. Informacija o sastanku do Nacionala je došla od osobe koja se ondje slučajno zatekla.

Kontaktirali smo Krešu Beljaka, koji je odmah potvrdio da je bio na ručku s Milanovićem, ali nije otkrio što su dogovorili.

“Nismo ništa dogovorili. Zoran Milanović ima simpatije prema HSS-u, ali riječ je tek o načelnim razgovorima. Osim toga, o svim budućim suradnjama odluku mogu donijeti samo stranačka tijela, a smatram da s Milanovićem treba razgovarati te da nedostaje komunikacije ključnih ljudi u Republici Hrvatskoj oko najbitnijih stvari. Svima nam je u interesu da se napravi dugoročni, strateški plan opstanka hrvatskog naroda, to ne može samo jedna stranka, tu svi moramo sudjelovati: demografska politika, kurikulum, zaštita nacionalnih interesa, uravnoteženi razvoj Hrvatske. Nema tu lijevo-desno, to mora svima biti u interesu”, poručio je Beljak. On je nedavno i u intervjuu za Nacional ponovio da HSS suradnjom s Domoljubnom koalicijom nije dobio gotovo ništa te da je glavni krivac za to bivši predsjednik stranke Branko Hrg koji je s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarko pregovarao jako loše i na štetu HSS-a. Beljak sada prvenstveno mora misliti o tome kako podići rejting stranke, ojačati stranačku bazu i motivirati razočarane članove od kojih su mnogi u prošlim preslagivanjima ostali bez svojih pozicija. Jedna od opcija o kojoj se unutar HSS-a razmišlja je i samostalan izlazak na izbore, ali postoje i kombinacije u kojima bi HSS ušao u dogovor s nekim sličnim strankama centra i desnog centra. Jedna od njih potencijalno bi mogla biti stranka Milana Bandića.

No pozicija samog HSS-a u mnogome će ovisiti o tome što će se događati unutar HDZ-a te hoće li čelna mjesta u stranci uspjeti preuzeti pripadnici umjerene struje na čelu s Andrejem Plenkovićem, koji bi se prvenstveno trebao odreći Karamarkova saveza s krajnjom desnicom na uštrb koje je HSS i prošao loše u izbornim preslagivanjima.

Da će se izbori ovog puta voditi upravo oko centra, potvrđuje i izjava Zorana Milanovića koji je novinarima u Saboru rekao:

SDP je ljevica, ali mi smo i puno šire. Imamo i elemente centra, neki naši partneri su centar. To je široka, narodna i progresivna opcija”, zaključio je Milanović. Uostalom, već po samom nazivu Narodna koalicija, jasno je da će Milanović nastojati okupiti znatno širi dio biračkog tijela te pridobiti i dio birača koji su na prošlim izborima glasali za Most ili HDZ.

Komentiraj