Milanović: “HGK je politička jazbina za političko uhljebljivanje i ta komora nema smisla”

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovat će danas na dodjeli književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze za 2019./2020. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Tom prilikom obratio se javnosti. Komentirao je prosvjed ugostitelja ali i situaciju u HGK.

“Mjere nisu prema svima jednake. Ne vidim pakleni plan, samo ne vidim netransparentnost. Ne vidim zlu namjeru. Ali, da, trebalo bi to razradit. Oni su tražili ukidanje obvezne članarine HGK, to je nešto što moja vlada nije stigla provesti. HGK je politička jazbina, puno veća nego HGK

“To nije esencijalna institucija, bila je korisna, postala je beskorisna, tu su politički obračuni na svakoj razini”, rekao je.

“Sjećam se 2012. kad je otišao Vidošević, to je politički obračun, nisam mogao vjerovati”, rekao je.

“To ne treba uspoređivati s Sveučilišnom knjižnicom”, rekao je predsjednik.

“Ta komora nema smisla”, dodao je.

“Od početka sam govorio da represivne mjere trebaju imati pravno i logičko uporište. Trebalo ih je donijeti dvotrećinskom većinom. Ovo je izvanredno stanje. Toga je dijelu ljudi dosta, ne možete ih samo otkantati”, kazao je predsjednik.

Nije komentirao imenovanje Martine Dalić za šeficu Podravke.

“Moram komentirati Podravku. U toj korporaciji s godišnjim prometom od 4 i pol milijarde kuna. Tu je puno dionica mirovinskih štediša. Time upravljaju društva mirovinski fondovi. Ona su privatna i javna. Ako su se oni tako dogovorili s vladom koja ima 25 plus jedan posto, u redu”, rekao je Milanović.

Dodao je da se Martina Dalić nikad nije bavila ovakvim poslom.

Komentiraj