Milanović: ‘Da želim potkopati Plenkovića, rekao bih da smo se našli’

Izvori bliski Plenkoviću tvrde da lažne informacije o njegovu susretu s Milanovićem šire ili Brkićev milje ili Škorine krtice unutar HDZ-a

Uoči nadolazećih predsjedničkih i unutarstranačkih izbora u HDZ-u, sve češće se u političkom prostoru pojavljuju tvrdnje i glasine sumnjive vjerodostojnosti, ali ih neki krugovi plasiraju mahom kako bi njima naškodili pojedinim političkim protagonistima. Nacionalu su, tako, izvori iz HDZ-a koncem protekloga tjedna plasirali jednu prilično intrigantnu tvrdnju – da su se od lipnja do prošloga tjedna najmanje dvaput, a možda i u tri navrata, tajno sastali premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednički kandidat i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Isti izvori najavili su da će doznati i točne lokacije tih sastanaka, koliko su trajali, a moguće i dio sadržaja tih razgovora, očito sve u namjeri da dodatno potkrijepe svoje tvrdnje i dobiju na uvjerljivosti.

Taj sastanak, da je do njega došlo, bio bi podjednako razoran za obojicu protagonista. Za Milanovića bi mogao imati izrazito negativne konotacije, možda podjednako loše kao i one koje je proizveo sad već čuveni njegov sastanak s predstavnicima pobunjenih braniteljskih skupina, tzv. šatoraša, koji su ključno utjecali na Milanovićev neuspjeh na prošlim parlamentarnim izborima.

Međutim, do tog sastanka očito nije došlo. To je za Nacional izravno izjavio Zoran Milanović:

“Nisam se susreo s Andrejem Plenkovićem niti mi je to u planu. Kad bih ga htio potkopati, mogao bih na pitanje jesam li se s Plenkovićem sastajao dati neki neodređeni odgovor, jer bi ta vijest, kad bi bila istinita, njemu napravila puno više štete nego meni. Ali to naprosto nije istina. Čak nemam ni njegov telefonski broj. Moje mišljenje o njemu je poznato i ne vidim zašto bismo se nalazili.”

Suočen s molbom da prokomentira iste tvrdnje, visoki politički izvor blizak premijeru Plenkoviću također je te tvrdnje kategorički demantirao. O njima je rekao sljedeće: “To je apsolutna laž koju širi ili milje blizak Milijanu Brkiću ili netko iz kruga Škorinih krtica unutar HDZ-a. Sve to pokazuje da raste nervoza među pojedincima unutar stranke koji su jako zainteresirani potkopavati Plenkovića. Ali oni su itekako precijenili doseg svog utjecaja. Pa zato sada lažima konstruiraju klimu napetosti i kaosa unutar stranke, a sve radi vlastitih političkih probitaka.”

Tvrdnje o održavanju nekih tajnih sastanaka između Plenkovića i Milanovića mogle bi poslužiti za pothranjivanje teza kako bi Plenkoviću zapravo odgovaralo da na predsjedničkim izborima pobijedi upravo Milanović. Postoje u HDZ-u oni koji su u to skloni povjerovati, kao i pojedinci koji su za Nacional već izjavili kako Milanovićeva pobjeda na predsjedničkim izborima za Plenkovića ne bi bila nešto katastrofalno loše.

To se dogodilo još u drugoj polovici kolovoza, u vrijeme kada se biralo vodstvo predizbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Već tada su neki izvori bliski vrhu HDZ-a za Nacional izjavili kako bi Plenkoviću u slučaju poraza Kolinde Grabar-Kitarović ili njenog odustajanja od kampanje, puno više odgovaralo da na izborima pobijedi Zoran Milanović nego Miroslav Škoro. Pojedinci su čak naveli da bi Plenkoviću taj njen poraz mogao politički i odgovarati. Evo kako je to objasnio jedan izvor blizak vrhu HDZ-a:

“Sve je više onih i u HDZ-u koji smatraju da će nakon idućih parlamentarnih izbora doći do velike koalicije. A tko daje mandat za sastavljanje nove vlade? Pa vladar Pantovčaka. Milanović je već sada izjavio da neće napadati ni Plenkovića niti Vladu. Po meni su Plenković i Milanović vrlo bliskih svjetonazora. Usto Plenković ne može organski podnijeti Kolindu, ali ni treći ešalon vlastite stranke – a to je raja. Pa gdje ste ga vidjeli na terenu među ljudima? Na koncu, on je već više puta kao mantru ponavljao frazu o stabilizaciji hrvatskog društva. Lijevi politički spektar u vrhu stranke se ne komentira, ali već na spomen desnih radikala unutar HDZ-a on apsolutno poludi. E sad, dođe li do njenog poraza na izborima, Plenković će potpuno počistiti stranku od svih onih koji mu ne odgovaraju, a tu će Brkić biti prvi na redu. Na koncu, postoji i scenarij odgode unutarstranačkih izbora te mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora. U takvoj utakmici dviju stranaka doći će do podjele biračkog tijela, a potom i do velike koalicije. A to će lakše amenovati Milanović.”

Međutim, od konca kolovoza do današnjih dana sve su veće tenzije unutar HDZ-a, a raste i broj onih koji ističu kako bi Plenkoviću u slučaju poraza Kolinde Grabar-Kitarović, dani na čelu stranke bili odbrojeni. Visoki politički izvor blizak Plenkoviću naveo je da upravo među u tim krugovima treba tražiti i one koji plasiraju tvrdnje o navodnim sastancima Plenkovića i Milanovića.

Komentiraj