Milanović četvrti put: ‘Pitanje spolnog zlostavljanja uvijek je bilo i ostat će klasno – statusno uvjetovano’

“Još jednom ću ponoviti ono što velika većina zna, vidi i osjeća: žrtve seksualnog uznemiravanja uopće nisu sve jednake i iste. Dapače, često nisu niti približno iste. Razlike znaju biti ogromne. Od užasa do krajnjeg neukusa. Ćorci kojima nas zadnja dva dana zasipaju militantni kulturni ratnici i ratnice i pravobraniteljice na taster, uobičajeni su”, napisao je predsjednik Zoran Milanović u utorak navečer na Facebooku u novom, četvrtom po redu, statusu o seksulanom uznemiravanju.

Milanović je dodao  da je pitanje spolnog zlostavljanja “uvijek bilo i ostat će klasno-statusno uvjetovano”.

“Odozgo prema dolje, nikada obratno. Naravno, ovo se odnosi na tzv. normalan, običan svijet, od pekarne do sveučilišta. Hollywood nije onaj normalan, odnosno stvaran svijet i boli me uho za njihove probleme i ‘žrtve’ na grčevitom putu do gaže od sedam milijuna dolara za sat i po montiranog materijala. Oni i one posve legitimno trguju svojim talentom, seksepilom i privlačnošću. To ima svoju cijenu i svoju premiju. Nije za svakoga. Sve je jasno. Bavimo se radije sobom i svojim problemima, ne tuđim”, poručio je.

Divljački me napala sitna hrvatska falanga

Na kraju objave, koju završava uz dva “plačem od smijeha” emotikona, osvrće se i na reakcije koje su izazvale njegove ranije izjave i objave na tu temu.

“Ostat će zabilježeno da me je, bez da sam ih uopće spomenuo, divljački (da, divljački) napala sitna hrvatska falanga, i to zato što sam dirnuo u vjerodostojnost i, prije svega, relevantnost stanovitih američkih glumica”,  naveo je u objavi, inače četvrtoj u kojoj na društvenojmreži reagira na izjave onih koji su ga prozvali i osudili njegov javni istup prošlog petka.

Milanović je tada, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na hrvatskim fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti, ali dodao da “kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara”, on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati.

Problem je, rekao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Takvu je izjavu osudila udruga B.a.b.e. ocijenivši da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran da bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja, a Milanović ih je potom  prozvao “pravobraniteljicama Ume Thurman”. Pravobraniteljici za za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić  koja se uključila u polemiku porukom da se u javnom prostoru ponovno olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog nasilja i njihove traume te izjavila da smatra  “da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, ‘prikladnosti’ i suodgovornosti žrtava…” odgovorio je nazvavši ju “takozvanom pravobraniteljicom” koja ne radi svoj posao.

Komentiraj