Milanović čeka potvrdu da će biti jedini kandidat SDP-a

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić još uvijek nije odlučio hoće li podržati bivšeg premijera u njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, a unutar stranke toj kandidaturi snažno se protive ljudi okupljeni oko primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine

Potencijalna kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika države još uvijek je tema koja stvara podjele unutar SDP-a unatoč dobrom rezultatu na izborima za Europski parlament. Predsjednik stranke Davor Bernardić još uvijek nije odlučio hoće li podržati bivšeg premijera u njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, iako se čini da Milanović ima podršku većeg dijela stranke. Jedan Milanovićev blizak suradnik tvrdi da je on već donio odluku da se kandidira za predsjednika, ali da to neće objaviti dok ne dobije javnu podršku od samog Davora Bernardića, kao i garanciju da će Milanović biti jedini kandidat, odnosno da neće morati proći proces predizbora. Milanoviću bliski SDP-ovci od predsjednika stranke su već očekivali da se izjasni oko ove kandidature jer smatraju da bi se tako najbolje iskoristila pozitivna atmosfera koja je nastala oko SDP-a nakon europskih izbora. Jedan visoki dužnosnik SDP-a blizak Zoranu Milanoviću izjavio je za Nacional:

“ODMAH NAKON REZULTATA IZBORA koji su stvorili dojam u javnosti da je SDP zapravo izborni pobjednik trebali smo krenuti s kampanjom za predsjedničke izbore. Istina je da do izbora ima još više od pola godine, ali stranka koja je do jučer bila pred raskolom odjednom je postala izborni pobjednik i Bernardić je to morao iskoristiti. Ako ćemo stvarno čekati do sredine srpnja, dotad bi se SDP-ov pobjednički balon mogao ispuhati jer će se stalno povlačiti pitanje jedinstva stranke oko podrške Milanovićevoj kandidaturi. Samo Bernardić može spriječiti priče o podjelama tako da pruži podršku Zoranu Milanoviću.”

MILANOVIĆ SE PROTEKLOG TJEDNA susreo s Bernardićem u Županji pa je moguće da je temeljem njihova razgovora Bernardić kasnije izjavio da će SDP svog kandidata objaviti do 15. srpnja

MEĐUTIM, JEDAN DRUGI MILANOVIĆEV SURADNIK koji je s njim u gotovo svakodnevnom kontaktu tvrdi da je vrlo lako moguće da je i sam Milanović zatražio Bernardića da mu još ne pruža javnu podršku jer mu u ovom trenutku zbog obiteljskih problema i teške bolesti bliskog člana obitelji ne odgovara da i službeno postane kandidat SDP-a za predsjednika države, već preferira da se to dogodi u trenutku kada će se u potpunosti moći posvetiti kampanji. Milanović se proteklog tjedna susreo s Bernardićem u Županji na sprovodu njihova stranačkog kolege Branka Tušeka pa je moguće da je temeljem njihova razgovora Bernardić kasnije izjavio da će SDP svog kandidata za predsjednika objaviti do 15. srpnja. Nakon europskih izbora više je nego jasno da se predsjednik SDP-a našao u poziciji koja je puno stabilnija nego što je bila uoči izbora te on sada ima više mogućnosti i snage sâm odlučiti hoće li biti više kandidata koji će se na predizborima boriti za predsjedničku kandidaturu. Činjenica je da prema anketama Milanović zaostaje nekih 15-ak posto za Kolindom Grabar-Kitarović, ali s obzirom na to da on još nije objavio svoju kandidaturu, kao i da će na valu uspjeha na ovim izborima popularnost SDP-a rasti, taj zaostatak nije velik i Milanović je vrlo vjerojatno jedina osoba s lijevog političkog spektra koja može ugroziti aktualnu predsjednicu. Pitanje je samo hoće li Davor Bernardić to shvatiti, jednako kao što je shvatio da na izborima za Europski parlament može uspjeti samo s listom punom jakih i poznatih imena, među kojima su bili neki od njegovih najžešćih kritičara poput Ranka Ostojića, Gordana Marasa ili Joška Klisovića.

No čini se da nisu svi u SDP-u oduševljeni idejom o Milanovićevoj kandidaturi te se trude na sve moguće načine utjecati kod Davora Bernardića da u cijeloj priči ostane po strani i da ne radi pritiske na ljude poput Tonina Picule, jednog od onih koji bi mogli omesti kandidaturu bivšeg šefa SDP-a za predsjednika države. Ti pritisci prije svega dolaze iz jednog od najjačih ogranaka SDP-a, odnosno iz Primorsko-goranske županije. Župan Zlatko Komadina od samoga početka nije imao pozitivan stav o Milanovićevoj kandidaturi pa sebi bliske članove, na čelu s predsjednikom Glavnog odbora Erikom Fabijanićem, koristi kako bi na sve moguće načine spriječio Milanovićevu kandidaturu. Glavni manevar je stvaranje novih podjela unutar stranke širenjem priče o potencijalnom skidanju suspenzije četvorici visokorangiranih članova stranke. Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, Peđa Grbin i Vedran Babić suspendirani su zbog javnih kritika upućenih na račun predsjednika stranke Davora Bernardića, a nakon uspjeha na europskim izborima sve se više spominje mogućnost njihova pomilovanja.

Odmah nakon objave rezultata izbora Davor Bernardić je u svom govoru pozvao na jedinstvo stranke te su se ubrzo nakon toga pojavile informacije da bi suspenzija četvorici članova mogla biti opozvana. Međutim, sâm Bernardić je u javnim nastupima proteklog tjedna bio puno oprezniji te se nije jasno odredio o ovom pitanju.

DRUGE STRANENACIONAL JE OD NEKOLIKO RAZLIČITIH IZVORA iz SDP-a dobio informaciju da bi se o skidanju suspenzije moglo raspravljati već na prvoj sljedećoj sjednici Glavnog odbora. Sam predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, u svojim je javnim istupima poručio kako se o ukidanju suspenzija neće raspravljati dok prijedlog o tome ne da Predsjedništvo stranke, ali zanimljivo je da su informacije o potencijalnom ukidanju suspenzije do Nacionala došle upravo iz kruga bliskom Zlatku Komadini. Davor Bernardić je u razgovoru za Jutarnji list najavio mogućnost rasprave o skidanju suspenzije, ali je naglasio da taj proces mora biti dvosmjeran:

“S jedne strane mora postojati volja suspendiranih članova da se suspenzije povuku, kao i svjesnost da su pogriješili, a s druge volja članica i članova Glavnog odbora da se pokuša naći kompromis. Imamo procedure i Statut koji se mora poštovati, kao što se u državi moraju poštovati zakoni.”

KOMADINA SE VEĆ I PRIJE europskih izbora jasno očitovao protiv Milanovićeve kandidature kada je izjavio da Milanović ne može biti kandidat SDP-a jer se distancirao od stranke te se sam diskvalificirao

Bernardić je dodao i da će on i dalje biti predsjednik koji okuplja u stranci sve one kojima su u interesu građani i SDP:

“Osnovni preduvjet za okupljanje je taj da poštujemo Statut stranke, bez iznimke, i da se pridržavamo jasno definiranih procedura i pravila. Tu nema kompromisa.”

Iz tih riječi predsjednika stranke jedan od suspendiranih članova je zaključio da rasprave o ukidanju suspenzije neće biti, ali je dodao i da on takve informacije nije ni dobio od kolega iz stranke. On tvrdi da je zanimljivo da se o skidanju suspenzija govori baš u ovom trenutku kada je pred strankom proces odabira predsjedničkog kandidata koji bi mogao odrediti budućnost SDP-a.

ZANIMLJIVO U CIJELOJ OVOJ SITUACIJI je da se Zlatko Komadina već i uoči europskih izbora jasno očitovao o Milanovićevoj kandidaturi kada je izjavio da Milanović ne može biti kandidat SDP-a jer se distancirao od stranke te se sam diskvalificirao kao potencijalni stranački kandidat. Nacional je pisao i da je Davor Bernardić nakon takvih izjava čak ponudio Zlatku Komadini da bude kandidat SDP-a ako Milanović odustane, ali u skladu s njegovom dosadašnjom političkom karijerom, Komadina na takvu ponudu koja iziskuje preuzimanje ozbiljne političke odgovornosti nije pristao. No iako je odbio potencijalnu kandidaturu, Komadina je sa svojim pomagačima nastavio “minirati” Milanovićevu kampanju, čak i po cijenu da naruši novostvoreno jedinstvo stranke nakon uspjeha na europskim izborima.

Komentiraj