Milanović će za inauguraciju angažirati redatelja s iskustvom

Ne žele ponoviti gaf kad je u izbornoj noći prije poražene predsjednice govor održao Milanović koji je trebao govoriti zadnji

Tjednik Nacional neformalno doznaje da za osmišljavanje inauguracije izabranog predsjednika Zorana Milanovića namjeravaju potražiti profesionalca. Kako im se ne bi ponovila jedva izbjegnuta sramota sa svečanom proslavom ulaska Hrvatske u EU – kada je na čelu parade bio bahati i potpuno nekompetentni Tomislav Saucha, tadašnji šef kabineta premijera Milanovića, a stvar je u zadnji čas spasila redateljica Dora Ruždjak Podolski – čini se da ovoga puta na vrijeme namjeravaju angažirati redatelja koji ima iskustva s masovnim eventima u živom televizijskom prijenosu.

Poznato je, naime, da je sama ceremonija inauguracije propisana Ustavom, kao i svečana prisega koja završava sa: „Tako mi Bog pomogao!“ Ovo posljednje dodao je Franjo Tuđman i odlukom Sabora 1997. ta je rečenica ušla u Ustav. Željeli to izreći ili ne, izabrani predsjednici moraju se pozvati na Boga.

Obvezne su i hrvatska i europska himna, dok je sve ono između, dakle glazba, scenografija, izvođači, kao i tekst inauguracijskog govora, isključivo u nadležnosti izabranog predsjednika.

Činjenica jest da je Milanovićev mali i efikasni stožer uspješno odradio velike i male skupove tijekom izborne kampanje, no ipak su pokazali nedostatak iskustva u organiziranju velikih medijskih evenata kao što je, na primjer, doček izbornih rezultata. Iako su svi pohvalili glazbu i civiliziranu atmosferu u Tvornici, dobri poznavatelji političke, pa i protokolarne prakse, ostali su začuđeni kada je pobjednik izbora govorio prije aktualne predsjednice. Uobičajeno je, naime, da prvo govori gubitnik izbora, čestita pobjedniku i prizna poraz. Također je uobičajeno da se taj govor pušta na velikom platnu u izbornom stožeru, kako bi ga publika mogla čuti i ocijeniti razinu političke kulture one druge strane.

Ništa od toga na dočeku u Tvornici nije se dogodilo. Kao što je poznato, prvo je govorio predsjednik SDP-a Davor Bernardić i ukrao 11 minuta Milanovićeve slave. Osim što je time iznervirao dio prisutnih, posve nepotrebno pozvao je na pozornicu Milanovića, umjesto da pričeka gubitnički govor Kolinde Grabar-Kitarović. U izbornoj noći svi su bili slavljenički raspoloženi i možda nisu ni razmišljali o tim detaljima. Ali vrag je u detalju. A još više će se na to paziti tijekom predsjedničke inauguracije, kada će se svaka gesta, svaka riječ, svaka nota i scenografija pomno analizirati. Tim više što će to prenositi i snimati i međunarodni mediji. Protokol Ureda predsjednice sigurno će odraditi svoje, a ostalo je na Milanovićevu timu. Koji bi, kao i njihov šef, trebao učiti na vlastitim greškama, u hodu.

Komentiraj